RS-kampanj mot våldtäkter

2010-04-07 16:46:30
Tidigt på påskdagens morgon fördes en kvinna med ambulans till Sahlgrenska ef­ter att ha blivit våldtagen vid spårvagnshållplatsen Nymånegatan i Kortedala.
I veckan startade Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen igång en kampanj mot våldtäkterna.

– Klart inte mannen ska ha rätt att stampa ner kvinnan när han känner för det, tvinga oss till sex eller inte låta oss ha jobb. Ett rättvist samhälle där alla är lika mycket värda är det mål jag strävar efter, säger Kim Söderlund, medlem i RS i Kortedala.
Våldtäkten i Kortedala under påsken är inte den första. I oktober förra året anmäldes vad som först beskrevs som ”en mycket grov överfallsvåldtäkt”, då en kvinna i 20-årsåldern hade våldtagits under knivhot av tre män. I december lades förundersökningen ner, eftersom polisen menade att våldtäkten aldrig hade ägt rum.
Var det den sexistiska föreställningen att vissa kvinnor får skylla sig själva som orsakat att man inte ”godkänt” att kvinnan skulle ha blivit våldtagen av de tre männen?

Över 5 000 våldtäkter anmäldes i Sverige i fjol, men bara 13 procent av anmälningarna leder ens till åtal! Av dessa är det sedan bara en bråkdel som leder till fällande dom.
Det behövs nu en rejäl ”fight back”-rörelse för att ta tillbaka kvinnans rättigheter. Kvinnor ska inte behöva vara rädda när de går ut.
RS Kortedala-Bergsjön har tillsammans med Elevkampanjen startat upp kampanjen ”Kvinnokamp för rättvisa – stoppa våldtäkterna” med aktiviteter på torgen och skolorna i området.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!