RS sommarläger politisk injektion

2016-08-17 13:40:34

foto: Lina Rigney Thörnblom
Kalle Blomqvist

– Brexit har inneburit den största politiska krisen på år och dar i Storbritannien. Det politiska etablissemanget är i kris, samtidigt som valet av Corbyn har gjort Labour till ett massparti igen, sade Iain Dalton från Leeds när lägret inleddes med en diskussion om Brexit och EU:s kris.

Till skillnad från bilden i svensk media menade Iain att det verkar som att England har gått till vänster, inte till höger, efter folkomröstningen
– Vi har sett en ”ministrejkvåg” med strejker av läkare, lärare, fängelsepersonal och tranportarbetarstrejker på buss och järnväg som också har lyckats vinna, berättade Iain Dalton.
Även på de andra stormötena under lägret, om USA och Sanders, Latinamerika samt mötet om ”Sverige efter chockdoktrinen” gick det politiska etablissemangets djupa kris som en röd tråd.

– På ytan kan det se ut som att Latinamerika har gått högerut eftersom flera traditionella högerpartier har vunnit val. Men det stämmer inte. De som har förlorat makten är också korrupta partier som kallar sig vänster, men som aldrig har utmanat de rika. Alternativet till högerns Temer i Brasilien är inte den sparkade Dilma, utan ett socialistiskt arbetaralternativ, sade Marcus Kollbrunner från RS systerorganisation LSR i Brasilien.
Diskussionerna om EU och Sverige handlade båda mycket om antirasism och kamp för asyl.
– Fler dör på Medelhavet i år. Det är 3 120 hittills i år, jämfört med 1 500 förra året. Och då finns det dessutom ett stort mörkertal. På grund av EU:s uppgörelse med Turkiet tvingas flyktingar ta den farliga vägen över Libyen, berättade Lina Rigney Thörnblom och fortsatte:

– Turkiet har fått ett fördubblat ekonomiskt stöd från EU och har som betalning stärkt sina gränser. 100 000 flyktingar är nu kvar i Syrien – fastklämda mellan turkiska gränssoldater och IS. Och nu vill EU-kommissionen sluta liknande avtal med 16 länder i Afrika och Mellanöstern. De som inte skriver under ska straffas med ett minskat stöd.
Per-Åke Westerlund menade att Sverige också kommer att få se nya rörelser och att det redan rör på sig.
– Vårdprotesterna den 4 september och flyktingarnas protester är exempel på viktiga initiativ för socialister att stödja.

Förutom stormöten fanns ett drygt tiotal seminarier att välja mellan, med allt från marxismens grunder till ”Förtryck i hederns namn” och ”Kapitalet och maten”.
För alla som deltog i seminarier och diskussioner innebar lägret en välbehövlig politisk injektion inför höstens kampanjer. ■


”Alla diskussioner har haft en hoppfullhet – världen går att förändra till det bättre”

Under RS sommarläger passade Offensiv på att fråga några av lägerdeltagarna om deras intryck och åsikter kring lägret.

Alice Damirjian:
– Alla möten och diskussioner har haft en hoppfullhet – att världen går att förändra till det bättre och tilltron till folks förmåga att kunna förändra den. Och ett härligt gäng människor som är här!
– Det möte där jag tog till mig mest var nog den om marxismens grunder. Det stämmer överens med mina egna intressen också om filosofi. Den som handlade om konst var väldigt bra också, hur kulturarbetare ofta har en svår situation. Kul med många egna exempel från kulturarbetare.
– Jag trodde på förhand inte att jag skulle lyckas ta till mig så mycket av informationen, men det har jag.

Emelie Lange:
– Generellt har det varit väldigt bra och ganska lagom med möten. En hel del att ta in, men mycket bra!
– Känner att jag har fått en massa info, vilket har fått mig att tänka mycket. Det har varit tunga ämnen som har behandlats, att vi lever i en problematisk period, men också att man kan förändra situationen till det bättre. Jag har inte varit på något sånt här läger förut, så det var väldigt kul att få vara med.

Kalle Blomkvist:

– Det har varit jättebra här, allt från diskussionerna till de olika sociala aktiviteterna som har hållits under lägret. Det har varit väldigt välorganiserat och strukturerat.
– Jag har tänkt mycket på hur jag på större tillställningar ofta är den enda marxisten, men här har alla samma världssyn, vilket är härligt.
– Nu gäller det bara att övertyga andra om socialismen! ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!