RS svarar Borås Tidnings lögner

2015-11-19 12:42:28
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har en stolt tradition av kamp mot nazism och fascism. Den 9 november arrangerade partiet en manifestation i Borås för att uppmärksamma minnet av Kristallnatten. Detta provocerade den borgerliga tidningen Borås Tidning.

Att manifestationen inte bara var en historisk minnesstund, utan också en politisk manifestation som drog de historiska lärdomarna för att ta avstamp mot fascismen idag, provocerade Lars Näslund på borgerliga Borås Tidnings ledarsida.

Under rubriken ”Vänstern förstör Kristallnatten” attackerar Lars Näslund RS och övrig vänster:
”Vänstern försöker sudda ut Kristallnattens budskap. Den säger att den använder Kristallnatten för att bekämpa dagens rasism – men fördunklar minnet av dess offer”, påstår Näslund och fortsätter:

”På Stora torget i Borås hade Rättvisepartiet Socialisterna samlat ett 40-tal. RS-talen la kraften på ’behovet av kamp mot rasism’ och ’den växande fascismen i Europa’ (…) Men det går att förstå att varje försök av andra grupper än judarna själva att sätta agendan för minnet av just Kristallnatten är en skymf. Ett förminskande. Ett led i ett utsuddande.”

Om Borås Tidning hade varit på platsen hade de kunnat höra talet som undertecknad höll, vilket inleddes med: ”Kristallnatten mellan den 9 och 10 november 1938 utgjorde kulmen på de våldsamma pogromer mot judar som genomfördes i Tyskland. Attacken genomfördes av nazisternas beväpnade grupper. Över 409 judar mördades, 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.” På vilket sätt skulle det vara ett ”förminskande” eller ett ”utsuddande”?

Näslund är dock inte intresserad av vad som sades, utan har en egen politisk agenda. Han går så långt att han skriver att ”Arrangörerna borde skämmas” (…) ”De hade inte ens försökt bjuda in representanter från det folk som Kristallnattens arrangörer försökte utrota.” Näslund utelämnar medvetet i sin historietolkning att de första som Hitler mördade var miljoner kommunister, socialister och fackföreningsaktivister. Det var ett mördande som nazisterna sedan fortsatte med i varje land som de ockuperade.

Faktum är att det mördades fler kommunister än judar av nazisterna. Detta förringar dock inte judarnas lidande, eller för den delen romernas och andra minoriteters lidande. När ska dessa offer få upprättelse i den borgerliga pressen?

När judiska butiker, bostäder och synagogor angreps över hela Tyskland var det ett resultat av över 5 år av förföljelse mot vänstern som borgarklassen i Europa gav sitt helhjärtade stöd till och som Näslund idag vill sudda ut och förminska.

Den organiserade arbetarrörelsen var de första att likvideras. Sedan började de mörda judar och romer i världens största industriella folkmord. Krossandet av arbetarrörelsen hindrade möjligheten till ett organiserat massmotstånd mot nazisterna.
Många av de judar som mördades av nazisterna var anslutna till den socialistiska och kommunistiska rörelsen. De stred i partisanförband mot fascisterna, de organiserade uppror i Warszawaghettot och bildade motståndsrörelser. De mötte också döden i Auschwitz och Treblinka.

Minnet om nazisternas makt­övertagande år 1933, Kristallnatten år 1938 och Förintelsen av det judiska och romska folken i Europa ska göras till moraliska ställningstaganden och opolitiska manifestationer, utan att koppla samman dessa med vår tids förtryck och mänskliga katastrofer i spåren av rasistiskt våld och fascistisk terror.

När fascismen är på frammarsch i Europa, där högern precis som under 1930-talet anpassar sin politik till dem, är detta en oansvarig inställning. De vill att vi ska glömma vilka det var som förde Adolf Hitler till makten: Den tyska kapitalistklassen. Borgerligheten överlämnade statsmakten till nazisterna. Hitlers första regering var en koalition mellan nazisterna och högern. Nationalism, rasism och kapitalism förde världen till denna mänskliga katastrof.

RS glömmer inte vilka politiska intressen som förde nazisterna till makten. Artikeln är inget annat än ett borgerligt försök att ursäkta sin frånvaro i kampen mot rasism och fascism idag och försöker splittra dagens antifascistiska kamp. Rättvisepartiet Socialisterna har inget att skämmas för och bjuder därför in Lars Näslund och Borås Tidning till öppen debatt på Borås Stadsbibliotek på temat Kristallnatten och kampen mot fascismen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!