Rullande sittstrejker igång i Luleå

2017-09-20 21:05:10
Klockan elva fredagen den 15 september startade Luleås sittstrejker till stöd för Ung i Sveriges krav på att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Sittstrejken började inne i Kungsfågeln, Luleå gymnasieby, men efter att fler och fler anslutit sig gav rektorn besked om att ungdomarna måste sitta utomhus på grund av brandrisken.
I regn och vind följdes alla ungdomarna åt ut och satte sig på marken. Flera diskuterade situationen, peppade varandra eller talade med lokalmedia.
Sammanlagt deltog 65 personer, majoriteten själva ensamkommande från Afghanistan. Sittstrejkerna kommer att fortsätta varje fredag mellan klockan 11 och 12.
Nästa tillfälle blir fredagen den 22 september på skolgården utanför ”Språklådan”.

Abdullah Amiri, en av initiativtagarna, säger till Offensiv:
– Vi vill visa att vi är med dem som sitter på Bantorget (i Stockholm), vi vill stoppa utvisningarna till Afghanistan och att man ska ge ungdomarna en chans att leva. De är modiga som kämpar för sina och andras mänskliga rättigheter.

Vad vill du säga till politikerna?
– Tänk på oss. Vi är också som era barn, vi vill också ha en framtid. Låt oss leva! Afghanistan är inte säkert. Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Varför är du här idag?
– Det är inte lätt att fly. Det är orättvist att de som har kämpat så mycket kommer hit och bara får ett ”nej, du får inte vara här”. I Afghanistan visste vi inte att det fanns bra människor, nu vet vi att det finns det. Men ni måste lyssna på oss. Stoppa utvisningarna till Afghanistan, svarar eleven Sajjad Ahmadi.

Vad vill du hälsa de som strejkar i Stockholm?
– Kämpa på! Tillsammans kan vi vinna.

Tove Bruun, lärare:
– Jag är här för att visa stöd till mina elever. Majoriteten av mina elever är afghaner och asylsökande som väntar på beslut. De flesta mår väldigt dåligt. Det är svårt att koncentrera sig när man inte vet om man kommer att få stanna, att inte veta vad som kommer att hända en. Det är fantastiskt att de orkar komma till skolan och studera.

Vad vill du säga till politikerna?
– Amnesti NU. Det är det som behövs, det finns ingen annan väg. Låt de unga stanna! ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!