Rungande valseger för Hongkongs demokratikämpar

2010-05-19 15:55:02
Valen i Hongkong i söndags (den 16 maj) resulterade i att alla de fem huvudkandidater­na ökade sina röstetal stort. Valen utlöstes när de fem avgick från ”parlamentet” i janauri för att tvinga fram detta fyllnadsval, som kallats en folkomröstning för allmän rösträtt.

De fem parlamentsledamöterna från LSD (socialdemokratiska förbundet) och Civic Party (medborgarpartiet) använde denna taktik för att ställa frågan om demokratisk förändring i fo­kus.
Hongkong, som styrs av en regering som inte valts och ett kotteri av Pekingvänliga miljardärer, har debatterat frågan om att inför en person – en röst-systemet i över 20 år, men den kapitalistiska eliten och enpartidiktaturen i Peking har hela tiden skjutit upp och manövrerat kring sina tidiga­re löften.
För att begränsa att deras egna positioner skulle skadas av protesten med fyllnadsvalen, beordrade Peking de regeringslojala partierna att bojkotta valen, vilket sänkte valdeltagandet avsevärt. Att de moderata ”demo- kraterna”, särskilt Democratic Party, också i praktiken bojkottade valen blev också ett hinder för ”folkomröstningskampanjen”. Med tanke på detta är 17,1 procents valdeltagande ett hedervärt resultat för en kampanj som baserats enbart på de mest radikala delarna av Hongkongs demokratiska rörelse och som högljutt motarbetats av regeringen och det kapitalistiska etablissemanget.

Omkring 580 000 personer, som stämplades som ”illegala” och ”mot grundlagen” av Peking och dess underhuggare, röstade. Särskilt verkar ett stort antal unga ha röstat.
Röstetalen för de fem, som alla åt­ervaldes, är imponerande. ’Long Hair’ Leung Kwok-hung, veteransocialist och ledande medlem i LSD, mer än fördubblade sitt röstetal, från 44 000 år 2008 till 108 000 i söndags. Han fick mer än 85 procent av rösterna i sin valkrets.
LSD:s sammanlagda röstetal öka­de med 55 procent till 278 000 röster – Albert Chan Wai-yip fick 109 000 röster och Wong Yuk-man fick över 60 000. De två kandidaterna för Civic Party fick tillsammans 183 000 röster.

Till och med fem kandidater från en provisorisk studentgrupp, som ställde upp enbart för att det skulle finnas motkandidater, fick 37 000 röster. De ställde upp med ett liknande, men något radikalare program för o­medelbar allmän rösträtt.

Utan verkliga utmanare mot de fem kandidaterna stod det klart att valdeltagandet skulle falla rejält på grund av bojkotten. Att Democratic Party i praktiken deltog i bojkotten, trots en del halvhjärtade uppmaning­ar att rösta i sista minuten, har orsakat stor ilska och heta debatter bland en ny generation yngre demokratiaktivis-ter. Democratic Partys taktik är att försöka uppnå kompromisser genom att förhandla med Peking. Något som Peking hittills inte har nappat på.
Flera kommentarer direkt efter valet pekade på en ny vändning för demokratirörelsen. James Sung Lap-kung på cityuniversitetet utnämnde LSD till valets vinnare och pekade på den stora ökningen i antalet röster. ”Det visar hur deras radikala inställning vinner stöd”, sa han till tidning­en The Standard.

chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!