S + MP + Alliansen = Fortsatt vilda västern i friskolesverige

2013-05-31 09:41:20
Förra veckan enades den så kallade friskolekommittén om ett betänkande som ska ligga till grund för ny ”hårdare” lag­stiftning för friskolor. Uppgörelsen mellan regeringspartierna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna reglerar dock bara några av de mest uppenbara galenskaperna i fri-skolesystemet. Det är fortfarande fritt fram för vinster, riskkapitalister och segregering.

Det går inte en dag utan nya skanda­ler kring den privatiserade välfärden.
I veckan avslöjades det hur Aniaragymnasiet i Göteborg glömt bort att lägga in religion på schemat för en avgångsklass. De har nu en vecka på sig att läsa in en hel 50-poängskurs.
Expressens Anna Dahlberg ger ap­ropå uppgörelsen ett vittnesmål från en avhoppad friskolerektor: ”På skolan finns ingen matsal, ingen gympa­sal, inget bibliotek, inga stödfunktioner, ingen garanterad undervisningstid och en skolhälsovård som mest existerar på papperet. När chefen ringer kretsar samtalen bara kring en sak – budget – aldrig någonsin om några pedagogiska spörsmål.”

Men i friskolekommitténs betänkande ifrågasätts inte vinstintresset. Det enda som sägs är att ägarna ska vara ”seriösa och långsiktiga”, utan någon defintition av vad det ­innebär. Helt klart är i alla fall att stora frisko­lekoncerner som Academedia, som ägs av Wallenbergs riskkapitalbolag EQT via fonder i skatteparadiset Guernsey, inte är några som hotas.
Konkret innebär uppgörelsen sådana självklarheter som att grovt kriminella inte ska få driva friskolor och att friskolorna måste samråda med kommunen innan de startar. Det är alltså idag i princip tillåtet för Hells Angels att starta en friskola och inte ens meddela den berörda kommunen om hur många av kommunens elever som kommer att gå i den nya skolan, vilket omöjliggör planering för kommunen (som är skyldig att kunna ta emot alla elever).

Socialdemokraternas ”krav” på ”avgörande inflytande” från kommunerna innan etablering av nya friskolor finns förstås inte med, än min­dre det veto man har försökt få allmänheten att tro att S vill ha.
S-märkta Dagens Arena måste definiera om betydelsen av ordet veto  för att kunna uppfinna någon substans i uppgörelsen: ”Socialdemokra­ternas krav på kommunalt veto … står med i förslaget. Skolinspektionen ska dock ha möjlighet att häva kommunernas veto” (!).
Uppgörelsen innebär att offentlighetsprincipen ska gälla även fri-skolor (för att bättre kunna se hur företagen ger pengar till ägarna istället för att anställa personal, men inte göra något åt det). Vad gäller medde­larfriheten säger sig friskolekommittén vara positiv, men frågan skjuts återigen på framtiden – i väntan på en annan utredning. Andra självklarheter är att Skolinspenktionen nu för första gången ges rätt att ställa krav på lärartäthet i skolan, men bara om de kan ”bevisa” att elevernas dåliga resultat beror på detta.
Så länge vinstintresset finns kvar i skolan kommer alla försök till regle­ringar bara att leda till en allt större byråkratisk apparat, förutom att vinsterna slukar resurser som skulle kunna gå till undervisning och pedagogisk utveckling.
För S och MP innebär detta att partiledningarna går helt emot sina väljare och även stora delar av sina egna partier. Senast i söndags ­beslutade MP-kongressen om att kräva att vinster i välfärden ”måste återinvesteras i verksamheten”. S-ledningen har totalt ignorerat LO-kongressens beslut om en non-profit-princip.

Skandalöst nog säger sig Lärarförbundets Eva-Lis Sirén vara ”mycket belåten” med uppgörelsen, medan LR:s Bo Jansson är försiktigare och säger ”ett steg på vägen”.
Friskolevärlden har sedan starten varit ren vilda västern. Att de nu har lanserat en scheriff med ytterst begränsade befogenheter är ett myrsteg som inte ändrar något. Det stora bovarna fortsätter att regera och lägga beslag på våra skattepengar. Priset betalas av elever och skolpersonal – och i slut­ändan hela samhället.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!