Så stoppade vi lunchavgifterna

2006-08-11 19:20:27
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har en stolt kamptradition. När politikerna tvingades slopa lunchavgifterna i Haninge 2005, så var det på grund av den kampanj som RS och Elevkampanjen startade året innan.

Segern mot lunchavgiften på Haninges gymnasier är ett exempel på att kamp lönar sig. Aldrig tidigare har politikerna i Haninge backat från en nedskärning. Politikerna blev helt enkelt skrämda. Att stoppa lunchavgiften var en viktig klassfråga för många lågavlönade föräldrar som helt enkelt inte hade råd med denna otroliga dubbelbeskattning. Därför blev responsen på bojkottkampanjen så stor. En övervägande majoritet vägrade betala trots att Robert Noord (s) och utbildningsförvaltningen skickade ut kravbrev med hot om inkasso.
Skolstrejkerna spelade en viktig roll i att stoppa avgiften. Det behövdes organiserad kamp, inte bara allmänna protester.
Elevernas och föräldrarnas kamp är ett exempel på vad som egentligen behövs mot alla nedskärningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!