Sagt och skrivet om Husby

2013-05-29 11:56:15
Media världen över har rapporterat om och kommenterat händelserna i Husby och dess spridning. Rättvisepartiet Socialisternas Arne Johansson, tillika Offensivs ansvarige utgivare sedan starten 1973, Husbybo sedan 1970-talets mitt och som har blivit ett med exempelvis Nätverket Järvas Framtids kamp har intervjuats av en rad internationella tidningar och tv-kanaler som exempelvis nyhetsbyrån Reuters, brittiska Financial Times, spanska El Mundo, tyska der Spiegel, amerikanska Wall Street Journal, kinesisk och rysk tv.

Här kommer ett axplock om vad media har skrivit om Husby och de ansvariga nedskärningspolitikernas reaktioner:

Financial Times den 24 maj:
– Nyliberalismen har gått betydligt längre här än till och med i England om man exempelvis ser till beroendet och omfattningen av vinstdrivna skolor, säger Arne Johansson, en av ledarna för en organisa­tion som heter Nätverket för Järvas Framtid. I onsdags anordnade Järvas Framtid en fredlig demonstration för att protestera mot polisens taktik och skadegörelsen. Men nätet har sina rötter i att ­främja ekonomisk rättvisa.
Johansson säger att 2007-8 lyckades nätverket stoppa planerna på att riva 1 000 lägenheter och lyxrenovera andra samtidigt som man planerade att höja hyrorna med 70 procent.

Viktor Barth-Kroni i DN den 25 maj om Husby och demokratin:
Att en organisation som säger sig företräda för-orten vill ha radikal samhällsomvandling betyder inte att ett gott demokratiskt svar är att införa planekonomi och hämta statschefen från Rättvisepartiet Socialisterna.

Wall Street Journal den 27 maj:
I en färsk OECD-rapport påpekas att Sverige varit det land där ojämlikheten ökat snabbare än i något annat OECD-land efter 1985.
Enligt OECD:s siffror från 2008 hade den 10 procent rikaste andelen av befolkningen en årsinkomst på snitt 513 000 kronor, vilket är sex gånger större än de 10 procent fattigaste som låg på 81 000 kronor. Under stora delar av 1990-talet var ­skillnaderna 4:1 och i början av 2000-talet 5:1.

Alexandra Pascalidou i DN den 23 maj:
Må Husbyborna få sitt liv tillbaka. Och må vi ­alla förstå att vi bara får betala notan för den sociala sparslakt som drabbade de svagaste och gynnade de starkaste.

Nyhetsbyrån Reuters:
– Det vi upplevt under de senaste dagarna är inte den värsta vandalismen. Utan den värsta form av vandalism är den smygande, långsamma vandalism som högerregeringen utsatt oss för under de senaste sju åren, sa Arne Johansson när han talade på torget.

Der Spiegel:
Sverige är ett välmående land. Men har man samma typ av sociala problem som hittas i de franska arbetarförorterna banlieues?
[Arne] Johansson:
– Sverige har blivit en nyliberal experimentverkstad. Vinstdrivande företag driver skolor, och underfinansierade kommunala skolor ersätts av religiösa sådana. I internationell jämförelse har det svenska utbildningssystemet sjunkit avsevärt, och de som offras är ungdomarna i våra förorter.

Om Husby, högern och regeringen:
Economist den 25 maj:
Statsminister Fredrik Reinfeldt har fördömt våldet men han presenterar inga lösningar.

Caroline Szyber, Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson i GP den 23 maj:
Sverige är troligtvis världens mest jämlika land. Vi har ett av världens minsta lönegap, fri utbildning och för dem som av olika skäl inte klarar studierna finns omskolning och vidareutbildning. Vi har skattefinansierad vård, äldre- och barnomsorg. Så ska det fortsätta att vara. Trots det väljer några att ­sätta eld på grannens bil och slå sönder kvartersbutiken för att få uppmärksamhet och mer rättigheter av ”samhället”.

Aftonbladet den 22 maj:
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) anser att föräldrar till vandaliserande ungdomar bör vräkas. På sin Facebooksida skrev han: ”Hitta ligisterna och vräk föräldrarna”.
I samma veva krävde ledande Sverigedemokrater – partiets rättspolitiske talesperson ­Richard Jomshof samt järnrörsmannen Kent Ekeroth – att undantagstillstånd införs i Stockholms ­förorter.

M-topparnas hållning, Dagen Opinion den 23 maj:
Statsminister Fredrik Reinfeldt, justitieminister Beatrice Ask och finansborgarrådet Sten Nordin, alla toppmoderater som betonar lag och ordning i Husby i första hand. Några andra löften har de inte utfärdat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!