”Säkra aborter är nyckeln”

2007-10-24 12:57:59
20 år efter FN:s initiativ för att minska mödradödligheten i världen (Safe Motherhood Initiative) dör fortfarande en kvinna i minuten. Varje år dör en halv miljon kvinnor i samband med en graviditet, förlossning eller abort.

De vanligaste orsakerna är kraftig blödning, högt blodtryck och osäkra aborter. Många kvinnor får psykiska och fysiska men för livet, och i flera fall dör även barnet.
Att minska mödradödligheten är en del i FN:s milleniemål om att halvera fattigdomen till 2015.
Säkra aborter är nyckeln till att förbättra mödrahälsan i världen.

FN-målen uppnås inte

– Utan kraftfulla globala insatser kommer målet om att minska mödradödligheten med 75 procent till 2015 inte att uppnås, det visar nya siffror från WHO [Världshälso- organisationen], säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.
– Mer pengar måste satsas på god vård och utbildad personal för blivande mödrar. Det handlar om att ge alla kvinnor tillgång till sexualundervisning, preventivmedel, läkarvård och säkra aborter. Helt enkelt satsa på ökad jämställdhet, avslutar Åsa Regnér.
Varje år dör cirka tre miljoner nyfödda barn som en direkt följd av komplikationer vid graviditet och förlossning, enligt ny forskning från Karolinska institutet.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!