Samarbete behövs mot Sverigedemokraterna

2008-08-09 12:57:00
Sverigedemokraterna (sd) är ett rasistiskt högerparti med nazistiskt förflutet. Sd utgör ett hot, mot invandrare, mot jobbare födda i Sverige, mot andra – och måste bekämpas. Men hur? Ska uppmärksamheten främst riktas mot de som styr sd? Eller ska uppmärksamheten främst riktas mot de 235 000 som stöder partiet? Ska vi försöka tysta några ledare inom sd. Eller ska vi få de som stöder partiet att vända sd ryggen genom att avslöja att dess politik skulle drabba många av de som stöder partiet?

Svaret beror delvis på stödet för sd. I valet 2006 valdes partiet in i hälften av landets kommuner! Dagens Arbete har visat att hela 8,2 procent av industriarbetare, 18 – 34 år, idag skulle rösta på sd. Tre undersökningar visar att partiet har chans att nå 4 procent och därmed riksdagen – något som ger inflytande, publicitet och pengar.

Sd vinner nu allt större gehör hos fler grupper. Därför måste uppmärksamheten inriktas på de 235 000 som stöder partiet, de är påverkbara, bara vi kan visa att sd: s politik skulle slå mot många av partiets egna sympatisörer. Om metoden att tysta sd verkligen skulle fullföljas så måste grupper åka till 144 kommuner, en gång i månaden under fyra år, för att försöka hindra sd-ledare att ta sig in i kommunernas möteslokaler! Tror någon på detta?

Kraften måste istället inriktas på att visa att sd bedriver en löntagarfientlig politik – som försvagar arbetsrätten, ökar privata inslag i offentliga sektorn, sänker skatter – för företag och för att rika ska kunna anställa pigor – d v s visa att sd för traditionell högerpolitik. Når vi ut med detta förlorar partiet stödet bland jobbarna. Våra argument ska spridas via blad och torgmöten. Inte i frivilliga debatter med sd. Mona Sahlin gjorde ett misstag utan motstycke då hon mötte sd:s partiledare Jimmie Åkesson i debatt i teve 4. Aldrig har sd fått sådan reklam!

De som försökte tysta sd-ledarna den 5/8 i Umeå, genom visselpipor mm, begick ett misstag. Argumentet att vanliga knegare är en ”grå och passiv massa” håller inte. Men låt oss inte fastna i detta utan istället se framåt. Sahlins misstag var mycket större. Nu måste vi enas. För vi behöver verkligen samarbeta i kampen mot sd för att ta ifrån partietderas växande stöd.

Jan Hägglund,
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!