Sänkt lön för unga ger inga nya jobb

2009-10-21 16:08:10
Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv kräver nollavtal och sänkta ungdomslöner.

”Det skulle kunna handla om en anställningsform som inte är behäftad med hela regelverket på arbetsmarknaden och där lönerna ligger på en lägre nivå under en viss tid”, skriver Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i ett nyhetsbrev.
Man skriver också att det borde bli nej till höjda lägstalöner i avtalsrörelsen, för att detta annars skulle drabba de unga hårt.

På vilket sätt skulle höj­da lägstalöner drabba ungdomar? Tror Svenskt Näringsliv att mat och hyra kostar mindre om man är under 25 år?
Att åtgärda ungdomsarbetslösheten handlar inte bara om att ge unga ett jobb, utan ett jobb med rimliga anställningsvillkor och en lön som det går att leva på. Svenskt Näringsliv försöker utnyttja krisen för att påskynda utvecklingen av en låglönemarknad.
Sänkta ungdomslöner skulle inte skapa fler jobb, det skulle endast möjliggöra för företag att ta in tillfällig billig arbetskraft, som sedan kan avskedas när den inte behövs mer.
Arbetslösheten stiger idag, både bland ungdomar och äldre. Storföretag har massvarslat till följd av krisen, för att rädda sina vinster. Företagen hade varslat även om man haft lågavlönade ungdomar som anställda.
Problemet idag är inte någon brist på arbetsuppgifter. Det finns enorma behov i samhället, till exempel den enorma klimatomställning av samhället som är nödvändig. Det finns även behov av mer personal i den offentliga sektorn. Oviljan att anstäl­la kommer inte att lösas genom sämre villkor och sänkta löner.

Elevkampanjen driver ”Unga kräver jobb och grön framtid”, som bland annat kräver ett seriöst jobbprogram där ungdomar får lärlings- och praktikplatser till full lön och med garanterat jobb i slut­änden. Vi kräver också 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn och massiva offentliga investering- ar i en klimatomställning av samhället.
Det är vägen framåt för att åtgärda ungdomsarbetslösheten, men för det krävs det kamp från fackföreningar, sociala rörelser och andra – mot de styrande i samhället som vill att vi ska betala för krisen.
Johanna Evans
Elevkampanjens ordförande

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!