Säpo jagar fiender i förorterna

2007-05-02 19:17:08
Den svenska militären har 330 soldater i Afghanistan och Säpo söker fienden i förorterna. Den gemensamma nämnaren är att Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik knyts allt närmare USA:s. Ren rasism och islamofobi används för att försvara Västmakternas krig och utsugning av folken i fattiga länder. Den senaste stora krisövningen i Stockholm, där fienden utgjordes av terrorister från förorterna, understryker den svenska statsapparatens inställning.
Den stora övningen, Samö 2007, handlade om ”Terroristangrepp med massförstörelsevapen”, bland annat mot pendeltåg i Stockholm. Terroristerna sades vara ”bogalandier” från miljonprogrammets förorter. Bogalandierna sades protestera mot ockupationen av ”Bogaland”, men också tillhöra en religion som är uppdelad i två inbördes stridande riktningar.
I denna övning under ledning av Krisberedskapsmyndigheten deltog en stor del av statsapparaten, t ex riksdagen och Stockholms stad, sammanlagt 4 000 personer. Även EU och flera storföretag hade föga förvånande roller i detta drama.
Samtidigt har den svenska militära insatsen i Afghanistan trappats upp och omfattar nu 330 soldater. Varken regeringen eller militären har haft några problem med att trupperna leds av en USA-general, och har även talat om att skicka dit JAS-plan.
Sverige har de senaste åren kraftigt ökat vapenexporten, med 18 procent under 2005 och 20 procent förra året, till 10 miljarder kronor. Svenska vapen deltar på USA:s sida i Irak.
Dessa fakta visar att de senaste avslöjandena om säkerhetspolisen, Säpo, inte är isolerade misstag. Säpo har samarbetat med kommunala bostadsbolag i Göteborg för att övervaka ”muslimer”. Enskilda misstänkta får sina liv kartlagda av Säpo. Säpo har tillsammans med CIA försökt att på plats i Addis Abeba pressa de svenskar som greps av etiopiska trupper i Somalia. De försökte värva brodern till en av de gripna som spion mot ”misstänkta terrorister”, mot att de skulle hjälpa hans bror. Även t ex biståndsorganisationen Caritas har kontaktats om att förse Säpo med information. Det är också vad folkpartiet vill att lärare och rektorer i Stockholm ska göra.
”Säpo har uppenbarligen skiftat fokus i sin verksamhet till att konsekvent kartlägga och varna för muslimer i allmänhet”, konstaterade miljöpartisterna Yvonne Ruwaida och Mehmet Kaplan i DN den 22 april. Säpos förnekanden av detta motsägs t ex av tidningen Fokus rapport om att en bostadsdirektör i Göteborg efter en träff med Säpo uttryckte ”oro över det stora antalet muslimer i stadsdelen”.
Miljöpartisterna har ett bra krav, på en granskningskommission liknande den som dokumenterade Säpos spioneri på vänstern, men i övrigt har mp:arna tama förslag om ökad insyn för riksdagen.
Säpo, militären och staten säger att syftet är att stoppa terrorismen. Men mer pengar till polis och militär, ökad övervakning, fler i fängelse, rasism och diskriminering – inget av detta har någonsin kunnat stoppa terrordåd. Det är tvärtom just denna politik, främst i Irak, som idag skapar fler terrorister.
Den öppet förtryckande delen av statsapparaten – polis, militär, domstolar – har som sin uppgift att försvara dagens ekonomiska och politiska makthavare, i Sverige och världen. De metoder som nu används mot vagt misstänkta terrorister är desamma som staten när de anser det nödvändigt använder mot arbetarkamp, ungdomsrörelser och socialister.
Rättvisepartiet Socialisterna står för: • Kamp mot rasism och diskriminering, • Inga svenska trupper i Afghanistan, skrota vapenexporten, • Upplös Säpo, alla papper på bordet, • Demokratisk och lokal kontroll av polisen, • Kamp mot krig och terrorism, för en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!