SAS-strejken gav resultat

2007-05-30 11:11:08

foto: Ulrika Waaranperä
På strejkens femte dag, timmarna innan avtalet blev klart, samlades kabinpersonalen till ett fullsatt medlemsmöte som gav förhandlingsdelegationen sitt fulla förtroende.

Matraster och skiftbegränsningar – det var HTF:s huvudsakliga avtalskrav för de kabinanställda på SAS. Orimligt, ansåg företaget, varför 800 kabinanställda tvingades ut i en fyra dagar lång strejk. Nu är avtalet i hamn. De viktigaste framgångarna är en begränsning av veckoarbetstiden till 42 timmar per vecka och fredade måltidsuppehåll.

Lönemässigt ligger det nya avtalet i nivå med övriga avtal som träffats i år med 10,2 procent på tre år.
När Offensiv besökte klubbens informationsmöte för medlemmarna under måndagen, var stämningen beslutsam bland kabinpersonalen.
– Vi tycker att vi har tagit vårt ansvar, men företaget har inte tagit sitt, sa en av flygvärdinnorna. Hon syftade på vad som hänt sedan 2004, då kabinpersonalen gick med på försämrade arbetsvillkor inför argumentet att det skulle rädda jobben – och SAS – från flygindustrins kris.

Avstått löneökningar

I nära ett år har HTF på klubbnivå drivit frågorna om arbetstidsbegränsningar. Redan i oktober förra året var medlemmarna beredda att strejka, men den gången blev SAS-klubben överkörda av HTF-ledningen. Den här gången hade man med representanter från klubben i förhandlingsdelegationen.
Det är en servicemedveten grupp som tvingats till strejk, men utanför medlemsmötet rådde enighet om att strejken var nödvändig. Och man fick igenom sina viktigaste krav. Kabinpersonalens arbetsvecka ska från och med nu räknas i sjudagarsperioder. Det begränsar arbetstiden till 42 timmar, vilket inte var fallet tidigare då man räknade kalenderveckor. Det gamla sättet att räkna på förklarar också att det på olika håll har påståtts att flygvärdinnorna arbetar 27-timmarsveckor.

42-timmarsvecka

Andra framgångar är att antalet dagar utöver tjänstgöringstid som företaget med kort varsel kan kalla in de anställda halveras, villkoren för övertidsersättning blir mer generösa och antalet fridagar ökar från 2 till 3 efter 5 arbetsdagar. Facket får också inflytande över hur bemanningen ska se ut.
Eva Stapelfeldt i HTF:s klubbstyrelse säger att det var jätteviktigt att kravet på 42 timmars arbetsvecka gick igenom:
– I sommar kommer det ett nytt EU-direktiv för flygbranschen där man kan få upp till 60 timmars arbetsvecka, vilket vi nu skyddas mot.
Anders Ehrling, vd på SAS, har påstått att kabinpersonalens snittlön ligger på 32 000, en uppgift media hakat på och kallat strejken för lyxstrejk. Det skrattar personalen själva åt. Men de har också varit förbannade. Två gånger under strejken demonstrerade man utanför Näringslivets hus och tog med sig sina löneslippar som visade siffror på ungefär 10 000 mindre än vad Ehrling hävdade.
– Vi är ju en yrkeskategori med många kvinnor. Hade man kört med samma retorik på en manlig arbetsplats, det kan man fråga sig, säger Eva Stapelfeldt.
Stödet för klubbstyrelsen och kraven har varit massivt, trots att SAS försökt angripa de anställda och media drivit hetskampanj.
– Vi tycker inte att det här känns bra, vi jobbar i ett serviceyrke, vi vill att kunderna ska vara nöjda, sa en flygvärdinna utanför mötet.

Splittringsförsök

SAS-lendningen skickade också ut brev till personalen. I det första brevet uppmanades de gå emot det egna facket och avstå från att strejka.
Det andra brevet kom sent på söndagskvällen och begärde samma sak: att de anställdas solidaritet mot kunderna och företaget ska väga tyngre än deras önskan om drägliga arbetsvillkor. Om breven har haft någon påverkan, tycks det i så fall bara ha eldat under ilskan: ”Det är känslan av nu eller aldrig”, som någon utanför mötet sa. Ser man till avtalsresultatet är det bara att gratulera kabinpersonalen för att de pressade HTF att ta strid.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!