Satsa på simhall i Kortedala-Bergsjön

2015-10-14 13:34:25

foto: Elias Theodorsson
Alla ska kunna ha tillgång till bad- och simverksamheter.

Rättvisepartiet Socialisterna, vars kamp räddade Hammarbadet i Hammarkullen i nordöstra Göteborg från nedläggning, tar nu kamp för en ny simhall i Kortedala-Bergsjön.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) väckte frågan om simkunnigheten redan år 2012 och har kämpat för det sedan dess. Vi skapade opinion för gratis simundervisning genom att sätta upp en  egen gratis simskola i Hammarbadet.

Kritiken riktades mot avsaknaden av kommunens politiska ansvar när det kommer till den låga simkunnigheten. Till protesterna anslöt sig såväl personal som boende, Kommunal och lokala Hyresgästföreningar till en rad av skrivelser, möten och demonstrationer.

Vid protesterna mot att stänga Hammarbadet och Rannebergsbadet i Angered upprepade politikerna i Idrott- och föreningsnämnden taktiken att ställa stadsdelar mot varandra genom att upprepa att Kortedala-Bergsjön saknar simhall. RS anser givetvis att det borde finnas simhall även i Kortedala-Bergsjön och startar därför en kamp för att möjliggöra detta.

– Simkunnigheten i Göteborg är en del av segregationen. Den ekonomiska segregeringen tar sig olika uttryck och simkunnigheten är ett av dem. Det skördar varje år liv, liv som skulle kunna räddas med rätt kunskap om bad-, båt- och isvett samt simkunnighet, säger Kristofer Lundberg, ordförande för RS Väst och simlärare.

Göteborgs kommuns egna uppskattningar visar att simkunnigheten är betydligt sämre i socioekonomiskt utsatta stadsdelar, inte minst i nordost. Att ge barn, unga och äldre möjlighet till att simma även i Kortedala-Bergsjön skulle förbättra både simkunnigheten och livskvalitén.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att uppvakta Idrott- och föreningsnämnden samt Kommunstyrelsen med namninsamling till stöd för en simhall i Kortedala-Bergsjön.

Vill du hjälpa till i detta arbete, kontakta RS på 073-501 21 37. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!