SD höjer sin rasistiska profil

2014-12-10 12:35:30
Sverigedemokraterna går “all in” med rasismen i kampanjen inför nyvalet. “Vi lägger alla andra frågor åt sidan”, sade SD:s nuvarande ledare Mattias Karlsson på den ökända presskonferensen den 2 december.

Media ställde lydigt upp och sände direkt från Mattias Karlssons propagandashow, som innehöll de vanligaste rasistiska åsikterna.
SD-ledaren ställde kostnaden för asylmottagning mot behoven i välfärden. Men självklart sa han ingenting om skattesänkningarna på 124 miljarder kronor, vinsterna i storbankerna på över 100 miljarder kronor eller satsningen på JAS Gripen på 90 miljarder kronor.
Att SD inte bryr sig om välfärd eller pensionärer är extra tydligt när partiet röstade emot att pensionärerna skulle få 200 kronor i månaden i skattesänkning.

SD:s syfte har aldrig varit att ge mer pengar till sjukvård eller annan välfärd. Syftet är istället rasismens klassiska; att ställa grupper mot varandra, att splittra och därmed sätta hinder i vägen för kamp underifrån.
Mattias Karlsson låtsades också bry sig om utanförskap i förorterna, som beskrevs som ”parallella samhällen” dit polisen inte vågar gå.
Höginkomsttagaren och högerpolitikern Karlsson står för just den politik som har lett till de snabbt ökade klyftorna i Sverige. I kommun efter kommun röstar SD för nedskärningar i offentlig service. I riksdagen har SD under 2010-2014 gett stöd till högeralliansens politik i de flesta frågor. Det är högerpolitiken som ligger bakom den ökade arbetslösheten och nedskärningarna i förorterna, inte invandringen.
SD säger nu att de ser valet som ”en folkomröstning för eller emot ökad invandring” och att de kommer att fälla alla budgetar som inte begränsar invandringen. SD-toppen hoppas att detta ska öka stödet bland de egna anhängarna.

Det fruktansvärda kriget i Syrien är orsaken till att fler flyktingar väntas till Sverige nästa år, mellan 80 000 och 105 000 asylsökande enligt Migrationsverkets prognos. Det är ungefär lika många som kom hit som mest under krigen i före detta Jugoslavien för 20 år sedan.
Precis som i före detta Jugoslavien har svenska storföretag, vapen­export och svensk utrikespolitik ett ansvar för det krig som tvingat hälften av Syriens befolkning på flykt.

Det finns en stark opinion mot rasism och för rätten till asyl i Sverige. Denna behöver nu mobiliseras, som under valrörelserna i maj och augusti-september i år.
Demonstrationerna är viktiga, men de behöver kompletteras med ett politiskt program som tar sikte på att bryta den orättvisa höger­politiken.
Att till exempel S och M samarbetar för att hålla SD borta innebär inget slag mot SD eftersom den politik som göder rasismen då kommer att fortsätta. Tvärtom ger det SD chansen att fortsätta låtsas vara ”annorlunda” och i ”opposition”.
Ännu värre är när de gamla partierna följer i rasistpartiernas fotspår. I Frankrike och Danmark har en sådan utveckling enbart ökat stödet för Front National respektive Dansk Folkeparti. ”Börjar du mata det högerpopulistiska monstret blir det aldrig mätt. Det kräver alltid mer”, konstaterar Expos Daniel Poohl.

Antirasismen handlar både om motstånd mot SD och om att försvara rätten till asyl. Socialister och antirasister kan visa var det finns resurser till bostadsbyggande, trygga jobb och utbildning, samt att detta kräver en upptrappad politisk masskamp underifrån. ■