SD-Söders rasistattack på Loreen

2012-06-02 01:10:20
Lorine Zineb Noka Talhaoui, som de flesta vid det här laget känner som Loreen, vann en brakseger i årets Eurovision Song Contest 2012 (schlager-EM). Segern fick Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagsledamot Björn Söder att gå i taket. Hon var ingen ”riktig svensk” och sjöng inte på svenska.

Den samme Söder som på Sverigedemokraternas partidagar brukar stå i talarstolen och ropa ”Sverige åt sven­skarna”.
Söder är inte ensam om att attackera Loreen. De rasistiska och nazistis­ka hemsidorna är fyllda av angrepp mot Loreen och hennes dansare Ausben Jordan.

Om rasister som Söder får råda skulle vare sig Loreen eller Ausben Jordan någonsin få uppträda. För att förhin­dra en upprepning vill Söder helt enkelt lägga ned Eurovision Song Contest, eller åtminstone försöka stoppa att nästa tävling hålls i Sverige.
Det svenska bidraget var den väntade vinnaren. Efter semifinalen den 24 maj hade ”Euphoria” tilldelats de lägsta oddsen i tävlingens historia och långt innan finaldagen hade ­flera engelska vadslagningsbolag stoppat alla spel på Loreen.
Loreen var inte bara ­favorittippad utan även ensam artist att uttala sig kritiskt mot den diktatoriska regimen. I Baku träffade hon flera människorättsaktivister. Regimens representanter gnisslade tänder och ville att hon skulle brännmärkas av Euro­pean Broadcasting Union (EBU) som organiserar schlager-EM.

I diktaturens Azerbajdzjan skulle säkert SD:s Björn Söder trivas som fisken i vattnet.
Azerbajdzjans nuvarande president Ilham Aliyev ärvde makten av sin far, förre KGB-generalen och stalinistpampen Heydar. Ilham Aliyev har låtit utnämna sig till härskare på livstid. Detta skedde efter en folkom­röstning där medborgarna med en pistolmynning mot tinningen skulle få ”välja” för eller emot. Så går det till när korrupta diktaturer håller ”folkomröstning”.
Familjen Aliyev styr landet som om det vore deras privata egendom. Och enligt en strikt könsordning, som Söder måste gilla, bestämmer Ilham enväldigt i politiken medan ”kvinnorna i familjen i stor utsträck­ning tar hand om just marknadsföring. Dottern Leyla är chefredaktör för det påkostade modemagasinet Baku som ges ut i Moskva på ryska och engelska. Hustrun Mehriban är bland mycket annat ordförande i den kommitté som organiserar Eurovision Song Contest”, enligt Dagens Nyheter.
Azerbajdzjans härskarfamilj har lagt ned 2 miljarder kronor, enligt amerikanska Time Magazine, för att Baku skulle stå redo för schlager-EM. Tusentals invånare i huvudstaden vräktes för att ge plats åt skrytbyggen likt Kristallhallen där Eurovision Song Contest hölls.
Regimen håller minst 70 politis-ka fångar, uppger människorättsorganisationen Human Right Watch (HRW).
Regeringen slår ner alla former av offentliga protester, oftast med våld, och man fängslar aktivisterna omedelbart.

Dagarna innan schlager-EM, gick regimens polis till våldsam attack mot åtminstone två ­demonstrationer som krävde press- och yttrandefrihet.
– Situationen för journalister har försämrats de senaste åren. Flera journalister har misshandlats och åtalats för påhittade brott. Utanför Baku har befolkningen i princip ingen som helst tillgång till oberoende journalistik, sa Giorgi Gogia från HRW till Svenska Dagbladet den 20 maj.
Fackliga aktivister trakasseras ­eller avskedas, med regimens goda minne, och hbt-personer förföljs. Bara för några år sedan var homosexualitet en kriminell handling. Det låter som ett önskeland för Söder, som för ­bara några år sedan (2007) likställde homosexualitet med djursex och pedofili och som kallade Pridefestivalen ”det perversa ­homosexevenemanget”.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!