Under hösten har förare i Stockholm rånats vid tre tillfällen, vilket skyddsombuden besvarat med skyddsstopp.
– På bara tre veckor har vi lyckats slå hål på den kompakta muren av motstånd mot att slopa kontanthanteringen, säger Peter Boström, huvudskyddsombud Swebus Södertälje, och fortsätter:
– Den har ju varit praktisk för arbetsgivaren, man har haft 2 000 biljettförsäljare i Stockholm som har rullat omkring och som man inte har behövt skydda, som arbetsgivarna måste göra med andra kontanthanterande grupper.
Ingen kassa, inga rån
Det har resulterat i att 133 bussförare hittills i år utsatts för våld eller hot om våld på jobbet. Men från och med januari nästa år kommer förarna inte längre att sälja biljetter – bara visera dem. De kommer inte längre att ha någon kassa – och utan kassa inga rån, förklarar Peter Boström.– Även om AV säger att beslutet bara gäller Stockholms län har det så klart stor betydelse för bussförare runt om i landet. Kommunal och Seko har försökt få bort kontanthanteringen i fyra, fem år.
Enligt arbetsmiljölagen måste ett skyddsstopp motiveras med omedelbar fara. Därför upphävdes de tre skyddsstoppen i Stockholm. Men i gengäld vann skyddsombuden AV för sin sak:
”Bara rädslan för att utsättas för rån kan vara så påfrestande att arbetsmiljön inte kan anses vara tillfredsställande” säger Andreas Tidström, jurist på AV, i ett pressmeddelande. Att ett vite på en miljon åläggs den som inte respekterar förbudet, gör att AV:s beslut upphöjs till lag. Överklagan måste riktas till regeringen, den enda instans som kan upphäva beslutet.
– Det är en strålande seger för facket, avslutar Peter Boström.
Ulrika Waaranperä