Seger för bussfacken: Kontanthanteringen försvinner

2006-11-01 16:14:42
Arbetsmiljöverket (AV) förbjuder bussbolagen Connex, Swebus och Busslink att låta bussförarna i Stockholms län hantera kontanter. I Stockholm har kontanthanteringen på bussarna ökat, vilket i sin tur gjort rånrisken större.

Under hösten har förare i Stockholm rånats vid tre tillfällen, vilket skyddsombuden besvarat med skyddsstopp.
– På bara tre veckor har vi lyckats slå hål på den kompakta muren av motstånd mot att slopa kontanthanteringen, säger Peter Boström, huvudskyddsombud Swebus Södertälje, och fortsätter:
– Den har ju varit praktisk för arbetsgivaren, man har haft 2 000 biljettförsäljare i Stockholm som har rullat omkring och som man inte har behövt skydda, som arbetsgivarna måste göra med andra kontanthanterande grupper.

Ingen kassa, inga rån

Det har resulterat i att 133 bussförare hittills i år utsatts för våld eller hot om våld på jobbet. Men från och med januari nästa år kommer förarna inte längre att sälja biljetter – bara visera dem. De kommer inte längre att ha någon kassa – och utan kassa inga rån, förklarar Peter Boström.
– Även om AV säger att beslutet bara gäller Stockholms län har det så klart stor betydelse för bussförare runt om i landet. Kommunal och Seko har försökt få bort kontanthanteringen i fyra, fem år.
Enligt arbetsmiljölagen måste ett skyddsstopp motiveras med omedelbar fara. Därför upphävdes de tre skyddsstoppen i Stockholm. Men i gengäld vann skyddsombuden AV för sin sak:
”Bara rädslan för att utsättas för rån kan vara så påfrestande att arbetsmiljön inte kan anses vara tillfredsställande” säger Andreas Tidström, jurist på AV, i ett pressmeddelande. Att ett vite på en miljon åläggs den som inte respekterar förbudet, gör att AV:s beslut upphöjs till lag. Överklagan måste riktas till regeringen, den enda instans som kan upphäva beslutet.
– Det är en strålande seger för facket, avslutar Peter Boström.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!