Seger för tvätteriarbetare

2008-02-27 16:16:41
Efter 4 års kamp har tio tvätteriarbetare från Boden vunnit upprättelse. Svikna av den lokala fackledningen sparkades de i brott mot LAS och utsattes för förnedrande behandling av företagsledningen. Efter att ha tvingats driva sitt fall själva fick de rätt på alla punkter i sin stämningsansökan mot Textilservice i Boden.

– Det är positivt för alla, inte bara oss utan för alla arbetare, berättar Elisabeth Enbom, som stått i främsta ledet i kampen för upprättelse.

”Men vi vann!”

– Vi satt som fågelholkar med käkarna mot bröstet när advokaten sa att vi vunnit. Men vi vann! Jag var tveksam innan: Det har varit korrumperat hela vägen hit så varför inte i domstolen också tänkte jag, berättar Rita Larsson, en annan av de sparkade.
Striden började när Textilservice tog över tvätteriet i Boden av Berendsen 2005.
– Företaget gjorde en ”inkråms-affär”, man köpte företaget med personal och allt. Det innebar att inga undantag kan göras vad gäller personalen, berättar Hans-Erik Enbom, en av dom som stöttat och hjälpt de sparkade mest.
Trots det ”vände man LAS-listan upp och ned” och sparkade 13 trotjänare med mellan 20 och 40 års anställning. ”Uppgörelsen” genomfördes med det lokala fackets goda minne men utan fullmakt från de drabbade arbetarna.

”Facket svek”

Sedan dess har tio av de sparkade tagit strid men tvingats driva fallet själva sedan också facket centralt (IF Metall) vägrat att hjälpa till att ta fallet till Arbetsdomstolen.
– Facket har i det här fallet inte stött sina betalande medlemmar. Medvetet eller av okunskap har man ställt sina tjänster till arbetsgivarens förfogande, lokalt och regionalt, säger Hans-Erik Enbom.

200 000-600 000 kronor

I februari kom så domen i tingsrätten. Trots att skadestånden blev låga, bara 25 000 kronor, så tvingas företaget punga ut med mellan 200 000 och 600 000 kronor till de sparkade för förlorad arbetsinkomst.
Den totala kostnaden för företaget, inklusive arbetsgivaravgifter etc, uppskattas till 4,5 miljoner kronor. Företaget hade krävt att tre juristdomare skulle döma. När domen offentliggjordes visade det sig att domarna enhälligt hade dömt till de sparkades fördel.
Segern var dock inte lättköpt. Fyra år av ”inferno” och smutskastning har de fått stå ut med. Flera har drabbats av hälsoproblem.
– Vi fick vår hälsa recenserad i rätten inför öppen ridå, när de försökte få det till att vi inte klarade av jobbet men domstolen brydde sig inte, säger Elisabeth Enbom.
– Arbetsgivaren hade många vittnen, nästan hela facket. Det var skrämmande att se mäktiga chefer sitta och blåljuga om en kvinna som fått sparken bara för att straffa henne, säger Rita Larsson.
– Samtliga tio sparkade vittnade i rätten. Det har varit viktigt att alla har gett sin berättelse, säger Hans-Erik Enbom.
Även om segern var total i tingsrätten finns fortfarande en möjlighet för Textilservice att överklaga till Arbetsdomstolen. En sådan process är dock kostsam och om tvätteriarbetarna skulle vinna igen så skulle det bli betydligt dyrare för företaget.

Viktig kamperfarenhet

Med tanke på den offensiv som Svenskt Näringsliv driver mot arbetares rättigheter och LAS så är det dock inte omöjligt att arbetsgivarna driver detta vidare av politiska skäl. Segern i tingsrätten för de sparkade är ändå viktig i kampen för arbetsrätten, både som exempel och erfarenhet.
– Det lönar sig att kämpa. Men man behöver hålla ihop och ha folk omkring sig som stöttar hela tiden. Efter vår seger kanske det blir lättare för folk att överklaga sånt här agerande. Arbetsgivare men även facket kommer att dra öronen åt sig innan de gör något likadant, tror Rita Larsson, som vill betona vikten av fackligt arbete.
– Det är viktigt att betala sin fackavgift även om man får leva lite snålare. Unga måste bli aktiva och utbilda sig i fackliga frågor.
Stöd från olika grupper, bland annat Gruv12:an, har varit viktigt.
– Jag vill tacka Rättvisepartiet Socialisterna för det stöd som getts under åren, säger Elisabeth Enbom och avslutar:
– Folk ska inte ge upp utan kämpa. Vi kan ge råd om någon behöver det. Eller RS som har ställt upp hela tiden.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!