Seger i kampen för Husbys gångbroar

2013-04-24 16:15:54
Det tog en plågsamt lång tid, men nu är det klart att husbyborna har vunnit den långa, sega och bittra kampen mot en ny strukturplan som skulle bryta stadsdelens trygga separering.

Genom att anslå hundratals miljoner kronor till att riva alla centrala gångbroar och höja både genomfartsleden Norgegatan och angränsande tvärgator runt Husby Centrum med 3,5 meter ville man med en arkitekts ord skapa ”spännande möten mellan bilismen och de gåen­de” vid Husby Centrum.
Så skulle affärslivet blomstra, menade man.
Offensiv har tidigare berättat om den långa kampen mot denna galen­skap som helt stred mot vad det öv­erväldigande antalet husbybor anser i frågan, och som i många fall har flyttat till stadsdelen just på grund av den trygga trafikmiljö som garan­terar deras barn en säker väg till och från dagis och skolor – utan att någonsin behöva se upp för bilar.

”Rör inte våra gångbroar” – så lät det för två år sedan i Husby när den nya strukturplanen presentera­des. Och kravet gav effekt.
”Nu har förslaget om att riva två gångbroar i Husby slopats helt”, berättar lokaltidningen Mitt i Kista.
– Vi ser ingen anledning att gå vidare med förslaget efter det motstånd vi mött, citeras Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd.
Sedan några ungdomar i Megafonen på försommaren 2011 avslöjat att man fått kännedom om planer på att smyga igenom hela förslaget med så lite information som överhuvud taget tänkas kan, är det framförallt Nätverket Järvas Framtid som, med stöd av Megafonen och andra lokala föreningar och aktivister inom särskilt ­Rättvisepartiet Socialisterna, PRO, invandrarföre-ningar, hyresgäst- och bostadsrättsföreningar, har drivit kampen.
Till exempel genom att samla in 1 650 namnunderskrifter, pressa stadsdelsnämnden att gå med på ett stormöte där alla 130 deltagare röstade emot förslaget och genomföra symboliska ockupationer av de två mest centrala gångbroarna med tal och soppkök.
Frågan lyftes därefter också under den spektakulära ockupationen av Husby träff på vårvintern 2012.

Allt detta gav i sin tur ­politikerna i Stadshuset kalla fötter och ­förslaget lades på is sedan även ett ”kompromissförslag” om att riva ”bara två” gångbroar avvisats hårt på vårt ­möte med Joakim Larsson och stadsbygg­nadskontorets chefer våren 2012, varefter Joakim Larsson lovade att backa och ta upp saken igen med Alliansens politiker i stadsbyggnadsnämnden.
Sedan dess har det varit tyst. ”Tills nu”, skriver Mitt i Kista.
– Förslaget är inte längre ett ­ärende. Det finns ingen poäng att genomföra något som många Husbybor tar sådant stort avstånd ifrån, även om jag vet att en del i Husby var för planerna, som kanske ­skulle ha lett till ökad handel i Husby centrum.
– Om gångbroar är prio ett i Husby får vi försöka göra det bästa av situationen, citeras Joakim Larsson, som i alla fall denna gång har stått vid sitt ord från förra våren.
Många husbybor jublar idag, och bättre bevis på att kamp lönar sig kan man inte få.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!