Seger: Ombildningen av kvarteret Skottet stoppad

2011-03-23 15:25:51
Bostadsrättsombildningen av 252 hyreslägenheter vid Söd­ra station i kvarteret Skottet är nu definitivt stoppad. Detta efter en extremt utdragen process via domstol och ex­tra möte i bolagsstyrelsen.

– Det känns nästan overkligt för vi har levt i det här så länge. Men det är superskönt att rättvisan har segrat, det ger en tillbaka hoppet, säger Astrid Benes från kampanjgruppen Rädda Skottet, som har kämpat i fyra år.
Rädda Skottet såg genom saklig information, dörrknackning m m till att höja rösterna för den stora grupp hyresgäster som inte ville ha ombildningen. Därför kunde bostadsrättsföre­ningen (brf) inte erhålla de 67 procent ja-röster som krävs. Ha­de de accepterat detta hade processen tagit slut 2009. Men brf och konsulten Ulf Bergdahl lämnade in en ansökan om köp till Stockholmshem som vilade på en köpstämma med fusk. Rösterna baserade sig på 18 falska ombud.

Rädda Skottet kunde med Hyresgästföreningens hjälp driva fallet i domstol. I Tingsrätten medgav brf talan, d v s de medgav att de inte hade underlag för ombildning. Detta skedde i slutet av förra året.
Trots detta försökte konsult och brf-styrelse ändå få Stockholmshem att godkänna köpet, med argumentet om att man ha­de hållit en annan köpstämma med 67 procents majoritet. Det­ta var en låtsasstämma som hölls i april 2010, vilket var tio månader efter att köperbjudandet ha­de gått ut. Bolagsledningen sa nej, men de senaste månaderna har högerpolitikerna som leder styrelsen haft märkligt svårt att följa de demokratiska spelreg­lerna. In i det sista slingrade de sig och sköt upp beslutet i tio dagar för att hålla ett extra styrelsemöte. Men hur de än vred och vände sig kunde de inte hitta ett kryphål för att göra sig av med fastigheten värderad till 650 miljoner kronor, som nu istället förblir stockholmarnas gemensamma egendom.
Hyresgästföreningen borde verkligen ta till sig av vad som har hänt och riva upp det färska beslutet om att inte längre juridiskt stödja hyresgäster som vill pröva ombildningsfusk i domstol.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!