Seko i kampanj för att förstatliga järnvägsunderhållet

2015-11-11 12:10:08

foto: Göran Fält
Det eftersatta underhållet kommer förr eller senare att leda till en allvarlig olycka om inte krafttag tas för en annan politisk kurs.

Fackförbundet Seko drar i nästa vecka igång en kampanj med krav på att Stefan Löfven ska infria sitt vallöfte om att förstatliga järnvägsunderhållet. Det ska ske med affischer i tunnelbanan, pendeltågen och ett 40-tal stationer landet runt. Även 25 000 exemplar av Seko:s kampanjtidning Spårfel ska delas ut tillsammans med SSU och Ung vänster. På kampanjsidan Spårfel.se finns också flera korta och slagkraftiga youtubefilmer. 

Om detta berättade Seko Stockholms ordförande Johnny Naderus när Seko Tunnelbanan tillsammans med de andra Sekoklubbarna inom Stockholms spårtrafik och Seko Stockholm måndagen den 9 november höll ett gemensamt seminarium som en del av sin kampanj i Stockholm på temat Kollektivtrafik för alla. 

Också en demonstration och utfrågning av politiker ingår i konceptet, som framför allt tar sikte på att öka trycket på den i Seko:s ögon mest motspänstiga infrastrukturministern Anna Johansson (S).  
– Vi ska visa vad vi tycker om tågkaoset, menar Seko.

Mötet inleddes med en rapport och utfrågning av Pat Collins från det brittiska järnvägsfacket RMT, som inspirerar Seko genom att redan ha lyckats återta järnvägsunderhållet efter de katastrofala erfarenheterna av den brittiska privatiseringen år 1994, som bland annat ledde till tre svåra olyckor. Ett huvudsyfte med den brittiska privatiseringen sades var att öka investeringarna med hjälp av privat kapital.

– Men det privata kapitalets andel av investeringarna blev mindre än en tiondel, medan subventionerna till de privata entreprenörerna ökade med 50 procent, berättade Collins. Inte ett enda av alla fyra huvudlöften om ökade investeringar, ökad trafik, bättre service och ökad effektivitet infriades. Resultatet blev sämre service, sämre säkerhet, sämre villkor för de anställda och mindre, inte mer, valuta för skattepengarna.
– Entreprenörerna gjorde goda profiter på bekostnad av skattebetalarna, men de gick inte tillbaka till järnvägen, berättade Collins.

RMT, som hela tiden har bekämpat privatiseringen, fick efter den svåra järnvägsolyckan i Hatfield i oktober 2000 stöd av en massiv opinion för att återta järnvägsunderhållet. Två år senare ledde detta till att det privata Railtrack övertogs av det statliga non profit-bolaget Network Rail. Men än är själva tågtrafiken privatiserad. Ljuset i tunneln är enligt Pat Collins att den nye Labour­ledaren Jeremy Corbyn har lyft fram en nationalisering och upprustning av järnvägen som en av de viktigaste framtidsfrågorna.


Än värre är tillståndet för kvaliteten på Sveriges järnväg, som enligt World Economic Forums rankning 2014 har rasat från en elfte­plats 2006 till nittonde plats 2014, efter både Storbritannien på sextonde plats och de flesta utvecklade länder. Enligt Sekos kampanjtidning Spårfel ligger också flera asiatiska länder långt före, som Japan (första plats), Hongkong (tredje plats), Taiwan (sjunde), Sydkorea (tionde) och Malaysia (tolfte). Även USA och Kina ligger före. I Europa ligger den statliga schweiziska järnvägen i topp (andra plats). 

Att Sveriges järnvägar idag brottas med ett enormt eftersatt underhåll är idag allmänt känt, trots att persontrafiken på spåren ökat med 97 procent sedan år 1991. Även när det gäller den övergripande kvaliteten på landets infrastruktur har Sverige rasat i rankningen, från åttonde plats 2006 till artonde plats 2014. Johnny Naderus redogjorde för bakgrunden till de spektakulära förseningarna vid Tegelbacken nära Stockholms Central, när en växel äntligen skulle lagas trots att besiktningen pekat ut felen flera gånger tidigare utan att något hade hänt. 

Spårsvetsaren Björn Weidlertz blev riksbekant sedan han i början av augusti på bästa sändningstid pekade ut de sedan flera år ruttna sliprarna som inte längre bar upp rälsen på den tungt trafikerade sträckan vid Karlbergs station. På en av Seko:s youtubefilmer kan man se hur en av de grova spikar som håller rälsen på plats kan lyftas upp med en tumme och ett pekfinger.
– Jag åker inte tåg längre. Frågan är när en stor olycka inträffar, inte om den gör det, förklarade Weidlertz.

Han gav i en intervju i Arbetet inte mycket för det system som innebär att upphandlarna i Trafikverket inte längre har full koll och att entreprenörer tävlar om femåriga kontrakt, som därför inte kan planera på sikt eller köpa in nya maskiner.
– Om vi förr i tiden såg något trasigt i spåren lagade vi det. Vi behövde inte som idag fråga uppåt om det ingår i kontraktet.
På Spårfel.se visas även den valkampanjfilm från i fjol där Stefan Löfven tydligt lovade att järnvägs­underhållet ska förstatligas. 

 

Men järnvägens och kollektivtrafikens utmaningar stannar som bekant inte vid det eftersatta underhållet. Ett annat positivt besked från Johnny Naderus som svar på Offensivs fråga var därför att Seko också ska delta i KlimatSveriges demonstration i Stockholm den 29 november tillsammans med de övriga fackförbunden inom 6F (förutom Seko även Byggnads, Målarna, Elektrikerna och Fastighets) och GS-facket. Också Seko Tunnelbanan ska enligt sin ordförande Jannis Konstantis ta upp frågan om att ansluta sig till marschen på sitt nästa styrelsemöte. Förhoppningsvis kan en samordning även ske med det block som planeras på temat Satsa på kollektivtrafiken – inte Förbifart Stockholm. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!