Seminarium med Rött Forum: ”Sverige har en stor framtidsskuld”

2016-06-01 11:19:05

foto: Rött Forum
Innan seminariet hölls en protest mot Europas åtstramningspolitik.

”Den största skulden är ett nedslitet Sverige”, konstaterade den tidigare LO-chefsekonomen P-O Edin när han föredrog sin rapport Totalrenovera Sverige, som publicerades som underlag inför LO-kongressen.

Rött Forum hade bjudit in till seminarier i ABF-huset lördagen den 28 maj, samma dag som den alleuropeiska aktionsdagen mot åtstramningar initierat av det så kallade Plan B. Närmare 50 personer hade samlats för att ta del av föredrag och diskussioner på teman som bostadspolitik, järnväg och offentliga investeringar.
P-O Edins utgångspunkt är att den nyliberala finanspolitiken, det vill säga krona-för-krona-politiken, överskottsmål och utgiftstak, har ödelagt ekonomin och skapat mass­arbetslöshet. Edins välargumenterade program bygger på att staten via investeringar ska få hjulen att snurra och skapa full sysselsättning.

”Sverige har en stor framtidsskuld”, konstaterar Edin. Skolan, infrastrukturen, flyktingmottagandet och bostäderna är eftersatta efter årtionden av offentliga åtstramningar, samtidigt som hushållen och de privata företagen har hållit tillbaka på investeringarna. Det höga finansiella sparandet, det vill säga att intäkterna, har överstigit utgifterna vilket kan förklara 94 procent av arbetslöshetens nivå över tid och är därmed den överlägset viktigaste orsaken till att det råder massarbetslöshet.
P-O Edin föreslår att staten ska ha ett årligt budgetunderskott på minus tre procent (istället för dagens mål på plus en procent) för att trycka upp efterfrågan i ekonomin. Han punkterar övertygande borgerlighetens alarmistiska invändningar mot en sådan ”slösaktig” politik: Överskottet i Sveriges bytesbalans (att värdet av exporten överstiger importen) förhindrar en kris lik den i flera sydeuropeiska länder.
120 miljarder kronor per år i 20 år framöver skulle förutom att utrota arbetslösheten även totalrenovera Sverige: Utradera bostadsbristen, återupprätta kvaliteten i skola, vård och omsorg samt rusta upp järnväg och annan infrastruktur.

Därefter presenterade David Teo Sekos kampanj Spårfel. Seko kräver mer resurser och ett förstatligande av järnvägsunderhållet för att få bukt med ”underhållsskulden”. Dessutom kräver facket att alla järnvägsanställda ska ha meddelarfrihet, rätten att larma om brister och risker utan att riskera jobbet. Spårfels nya kampanjfilm cirkulerar nu på webben.
– Det upprustas massor i Sverige. Nya kök och byten av golv till fin parkett som vi andra får betala för. Men upprustningen är kosmetisk, istället för att uppgradera bostädernas funktionalitet som exempelvis energieffektivisering, förklarade Hyresgästföreningens Ragnar von Malmborg syftandes på rot-avdraget.

– Det är mer regel än undantag att renoveringar av bostäder drabbar hyresgästerna genom hyreshöjningar, rättslöshet och förnedring. Även de kommunala bostadsbolagen, allmännyttan, är drivande i detta. De fungerar som vinstmaskiner för kommunerna istället för att ta bostadssocialt ansvar, konstaterade von Malmborg.
Slutligen höll Oleg Ivanov från Folkkampanj för Asylrätt och RFSL Newcomers en appell med fokus på hbtq-flyktingars särskilt utsatta situation. Regeringens historiska inskränkning av asylrätten har inneburit att de systematiskt får avslag på sina ansökningar. I bästa fall får denna flyktinggrupp tillfälliga uppehållstillstånd, detta trots att förtrycket i hemländerna är permanent.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!