Ship to Gaza polisanmäler israeliska militärchefer

2013-11-22 12:54:10

foto: Per-Åke Westerlund
Maria-Pia Boëthius

Med krigsfartyg, helikoptrar och hundratals maskerade soldater har Israels militär två gånger bordat fartyg som var på väg med humanitärt bistånd till Gaza. I den första attacken, 2010, dödades nio hjälparbetare.

På tisdagen polisanmälde svenska Ship to Gaza fyra israeliska militära chefer för kapning, grovt rån, grov misshandel m m.
Maria-Pia Boëthius berättade på en presskonferens om attacken mot Estelle, Ship to Gazas fartyg 2012:
– Ombord fanns 30 aktivister. Själv var jag inbäddad journalist. Jag kände att det var min plikt att försva­ra styrhytten och därmed möjlighe­ten till kommunikation med omvärlden.
– Det var över 100 maskerade soldater i 20 små båtar, beväpnade med automatkarbiner, el- och paintballpistoler. De filmade oss hela tiden. De tog ifrån oss allt – från kameror till handskrivna anteckningar.
– Vi stod fredligt runt styrhytten när de vällde in. De misshandlade, slog och elpistolade aktivisterna. När jag sa till en soldat att jag kunnat vara hans mormor så använde han elpistolen över hela min kropp och jag förlorade medvetandet.

Alla ombord frihetsberövades och fördes till fängelset i Ashdod i Israel. Där förhördes Maria-Pia Boëthius hela natten.
– Jag och Dror Feiler utsattes för åtta kroppsvisteringar, som användes som tortyr. När jag släppts och kom hem var min underkropp mörkblå– Den väl dokumenterade attacken ägde rum på internationellt vatten. Det innebär att polisanmälan begär att Israels dåvarande och nuvarande överbefälhavare och chef för flottan formellt skulle kunna åtalas i Sverige. Det sätter samtidigt press på den svenska regeringen, som måste besluta om ett åtalsförordnande för att åtal ska kunna bli av. En förundersökning kan dock inledas utan regeringsbeslut.

Vad finns det för internationella eller historiska paralleller?
– Under apartheid i Sydafrika kunde regimens ledare inte resa internationellt på grund av risken att gripas, svarade Henning Mankell, som deltog på Ship to Gaza 2010.
I Turkiet pågår en process från anhöriga till hjälparbetare som dödades 2010.

Ship to Gaza och de individuella anmälarna (utöver de nämnda även Mattias Gardell, Sven Britton, Victo­ria Strand, totalt 20 personer) betonar samtidigt att vad de gjort är handlingar för att störa det stora folkrättsbrottet – blockaden och krigshandlingarna mot Gaza.
– Jag är inget offer, jag visste precis vad jag gjorde, förklarade ­Maria-Pia Boëthius.

Per-Åke Westerlund

Fakta ur polisanmälan:
■ Gaza saknar 71 000 husenheter. 90 procent av vattnet är o-tjänligt. Strömavbrott förekommer upp till 12 timmar om dagen.
■ Detta är ett resultat av Israels krig och blockad mot Gaza.
Exporten är nere på 3 procent jämfört med innan blockaden.
■ Ship to Gazas last innehöll bland annat olivträd, elektriska rullstolar, barnböcker, leksaker, fotbollar, medicinsk utrustning, elgeneratorer, cement och svetsmaskiner.
■ Israels militär lade beslag på last till ett samlat värde av 4 356 000 kronor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!