Riskkapitalistsafarin på jakt efter Capitalus Cleptomanus

2013-11-22 13:25:29

foto: Sebastian Olsson
150 personer samlas vid Svampen på Stureplan, framför Nordic Capital.

Omkring 150 personer slöt upp i Stockholms höstmörker till en spektakulär riskkapitalistsafari den 20 november.
 
 
Vid Svampen på Stureplan samlades välfärdsaktivister i alla åldrar, alltifrån upprörda ungdomar till pensionärer, för att manifestera sitt missnöje mot riskkapitalbolagens plundring av vård och skola. Några bar informativa plakat på magen, strålkastare riktade sökarljuset mot Nordic Capitals kontorsfönster ovanför Stureplansgallerian och på banderollerna stod det paroller såsom ”Riskkapitalister gör inte risker, tar våra skattepengar”, ”Välfärd utan vinst” och liknande.
 
– Välkommen till en safari genom Sveriges finansiella centrum, till riskkapitalbolag med tentakler till skatteparadis i alla världens hörn, hälsade Arne Johansson från vinstgruppen inom Folkkampanj och Rättvisepartiet Socialisterna och drog igång manifestationen med hårresande bakgrundsinformation om den massiva plundring av vår gemensamma välfärd som utförs av de riskkapitalbolag som safarin skulle rikta kvällens strålkastarljus mot.
Därefter följde några sånger på dagens teman från kvinnokören ”Trots allt”. Denna hade redan innan tjuvstartat safarin med att till mångas förtjusning och utan problem med väktarna eller närvarande poliser ta ton och sjunga ut budskapet bland de välbärgade shopparna inne i Stureplansgallerian.
Efter kören hölls ett skämtsamt tal på safaritema av historikern Håkan Blomqvist om vilka ofantliga vinster som de exotiska riskkapitalbolagen gör, där de slussar pengarna till olika skatteparadis såsom Jersey, Guernsey och Caymanöarna.
 
– Vi är på jakt efter några exemplar av Capitalus Cleptomanus – eller Riskkapitalvråken som den vanligen kallas. Här finns ju många underarter, men just här befinner vi oss på häckningsplatsen för brunvråken, Nordic Capitalus. Den liknar Göken genom att den är en så kallas häckningsparasit, började han sin appell.
 
Så var safarin igång med en i sitt slag helt unik “stadsvandring” mellan några av de största riskkapitalbolagen som har sina kontor i stråket från Stureplan på tröskeln till Östermalm till Strandvägen och Blasieholmen i Stockholms innerstad. Från Nordic Capital som äger Capio och vann driften av S:t Görans sjukhus i världens första anbudsupphandling av ett stort sjukhus, gick safarins stadsvandring via IK Investment Partners som i år plundrar Attendo på en miljard kronor, till Axcel som drev JB Education i konkurs och det Wallenbergstyrda EQT som äger det största friskoleföretaget Academedia.
 
Mellan anhalterna ropades det talkörer såsom ”Yalla yalla – välfärd åt alla!”, ”Vårt svar på skolans kris – sluta göda skatteparadis!”, ”Riskkapital – haj och schakal!” med mera.
Vid varje stopp vid de olika riskkapitalbolagen hölls korta appelltal samtidigt som en strålkastare lyste upp mot fönstren.
 
Undersköterskan Farzaneh Abiri gisslade Attendos ägare för dess plundring av vårdens resurser. Den fd rektorn Lilian Berglund Wallin gav i sin appell utanför Axcels kontor på Strandvägen 5B en svidande vidräkning med den skolpolitik som undergrävt den svenska skolan, alltifrån kommunaliseringen och införandet av skolpengen till JB-koncernens konkurs trots de feta vinster som har gött bankerna och tidigare ägare.
 
Vid alla stopp ploppade direktörer, riskkapitalister och andra ut sina huvuden för att se vad som föregick. Några lyssnade på appelltalen en stund, andra stängde genast fönstren. Safarin avslutades utanför EQT:s kontor på baksidan av vad som förr i tiden var arbetsgivarföreningens gamla högborg, där facklor tändes i mörkret och avslutande tal hölls av Anna Belstock från Studenter mot rasism, gymnasieläraren Göran Drougge och lärarstudenten Lina Westerlund. Det fastslogs att kampen behöver fortsätta mot riskkapitalbolagens enorma vinster på skola, vård, omsorg, kollektivtrafik och all annan offentlig service.
 
Många var upprymda efteråt och kom med kommentarer såsom denna: “Jag tycker att riskkapitalistsafarin var en mycket rolig manifestation. Förmodligen väckte den lika mycket uppseende som en större demonstration i och med att man gick i `närkontakt´ med bolagen på deras egen mark istället för på Sergels torg. Den var ju oskyldig i sin form men säkert irriterande. Mer sådana påhittiga opinionsyttringar: reportage med fakta som filmas utanför entréerna och läggs ut på Youtube, hålla `lektion´ om skatterofferiet med elever i skolbänkar utanför Axcel, telefonkampanj där man ringer och ber att få tillbaka sin skolpeng eller vad man nu kan hitta på”.
 
Nästa landsomfattande protestdag är den 10 maj, då en folktribunal mot riskkapitalisterna och politikerna i det välfärdsindustriella komplexet kommer att hållas efter vittnesmål från visselblåsare i hela landet. Under tiden fortsätter kampen.
 
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!