Sidsteppade kommunalare i Sundsvall går till storms: ”Nu får det vara nog!”

2012-10-18 14:08:43
Den 9 oktober vandrade en grupp uppretade kommunalare upp till kommunhuset i Sundsvall. Föremålet för deras ilska och besvikelse var lönediskriminering. Hemtjänstpersonalen, undersköterskorna och omsorgspersonalen är rosenrasande över att arbetsgivaren tänker ta 3 miljoner kronor från deras lönepott för lönesatsningar i andra förvaltningar.

– Det är för jävligt. Vi har så låg lön ändå. Nu får det vara nog!, sa Jenny Westling, tolv år som ­undersköterska, lön 19 560 kronor, till Kommunalar­betaren den 9 oktober.

Beväpnade med ett hundratal protestlistor fyllda med 1 300 namnunderskrifter från sina arbetskamrater inom hemtjänsten, vården och omsorgen, samlades de lågavlönade kvinnorna (och några män) runt kommundirektör Stefan Söderlund.
Uppvaktningen gjordes under arbetstid, men många hade tagit kompledigt för att kunna delta.
Söderlund tackade för namnlistorna, svarade på frågor och sade att han förstod och hade den fullaste respekt för de uppvaktandes protester. Sedan försvarade han omfördelning­en av lönepengarna och påstod att deras löner i Sundsvalls kommun ligger högt jämfört med andra kommuner.
Han fick svar på tal av Sonja Lindberg, Kommunals sektion äldreomsorg, som sa att facket har kollat och att hans uppgifter inte stämmer. Sonja bedömer att tappet från ­lönepotten skulle göra att 2 500 personal i hemtjänst, vård och omsorg skulle få 100 kronor mindre i månaden.

– Vi protesterar mot att vår arbetsgivare väljer att flytta pengar från vår lönepott till att höja andra grupper inom Kommunals ­avtalsområde, förklarar hon i lokaltidningen Dagbladet.
– Vi missunnar dem definitivt ­inte att få mer i lön, men vi tycker att det är orimligt att vi som arbetar inom vård och omsorg inte ska få vår del av kakan som förhandlats fram i det centrala avtalet.
Stefan Söderlund körde det vanliga politikersnacket om att kommu­nen uppskattar det jobb de gör med mera.
Facket kan inte driva frågan till en tvist då pengarna ändå används för löneökningar till kommunalare, men med 1 300 namn i händerna vädjade Gerd Wikman, hemtjänsten i Stöde, till arbetsgivaren, politikerna och cheferna:
– Vi hoppas att ni tar ert förnuft till fånga!
Stefan Lundqvist
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!