SJ hotas av total avreglering

2008-10-22 22:22:24
– Vi kommer att få se sam­ma kaos inom järnvägssektorn som vi nu ser inom finanssektorn. Principen är densamma, marknaden ska sköta allt.
Det var fackförbundet Sekos ordförande Janne Rudéns kommentar till förslaget om att helt avreglera persontrafiken.

Fredagen den 10 oktober överlämnade järnvägsutredningen sitt förslag om framtidens tågtrafik till re- geringens infrastrukturminister.
Högeralliansens utredare Jan Brandborn är samme Brandborn som den tidigare socialdemokratis­ka regeringen också anlitade för att kläcka avregleringsplaner 2003.

Efter hårt tryck från de privata tågoperatörerna och skarpa direktiv från regeringen tar nu utredningen steget fullt ut och föreslår en total avreglering av persontrafiken på räls, där även länstrafiken innefattas. Hur konkurrensen på rälsen ska gå till, enligt vilka principer folkets järnväg ska bjudas ut, utreds nu vidare.
SJ föreslås mista den ensamrätt man idag har på i stort sett all långväga trafik. Om de privata bolagen uppfyller Transportstyrelsens krav på säkerhet och ekonomi är det bara att lägga bud och hugga för sig. Men i Sekotidningens oktobernummer sägs det att det i dagsläget är o­möjligt att släppa in några fler bolag på de mest lönsamma sträckorna eftersom det är fullt på spåren. Men utredningen förutsätter att infrastrukturen byggs ut om större konkurrens ska vara möjlig. TGOJ godstrafik, med huvudkontor i Eskilstuna (210 anställda), kommer om utredningen får som den vill att brytas ut från Green Cargo för att istället bli konkurrent.

SJ:s ledning säger att den är positiv till förslaget och välkomnar den fria konkurrensen. Socialdemokraternas talesman Ibrahim Baylan är emot Brandborns förslag.
– Vi tror inte det här leder till något bra. Regeringen har en övertro på marknadslösningar säger han till Svenska Dagbladet den 10 oktober. Samtidigt initierade den tidigare s-regeringen de förslag om total avreglering som nu läggs fram av högeralliansen.
Sekos förbundsordförande för järnvägsanställda, Janne Rudén, varnar alltså för att avregleringen kommer att leda till kaos.
– Ett effektivt järnvägssystem förutsätter helhetssyn och samverkan, inte uppsplittring och fragmen­tisering. Vi har redan nu nog av ef- tersatt underhåll, försenade tåg och försämrad arbetsmiljö för personalen, säger han till Sekotidningen.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!