Självständighetsaktivist mördad i Kashmir

2013-05-22 12:49:21
– Arif Shahid var en ledare för National Liberation Conference som kämpade för ett socialististiskt och från Pakistan och Indien självständigt Kashmir. Han sköts till döds av ”okända män” utanför sitt hem i Islamabad. Efter mordet har stora protester brutit ut i Kashmir och i andra delar av världen, säger Aftab Khan, själv politisk flykting från Kashmir som nyligen träffade Arif.

– För två veckor sedan ringde någon och hotade Arif Shahid och sa att han måste sluta med att organisera protester och sin politiska aktivitet. Han förstod att hans liv var hotat. Även om man inte kan vara säker så är jag helt övertygad om att säkerhetstjänsten ligger bakom, säger Aftab Khan.
På senare tid har våldet ökat i Kashmir. De senaste månaderna har två politiska ­självständighetsaktivister mördats, innan mordet på Arif Shahid.

– Vi kämpar för ett fritt och socia­listiskt Kashmir. Idag är landet en koloni, uppdelat mellan Indien och Pakistan. Inga kapitalistiska länder vill att vi ska vara fria, men folket vill vara självständiga.
Till exempel vill Nawaz Sharif, som vann valet i Pakistan, nu byta ”regering” i Kashmir. Det är alltså inte folket som bestämmer, utan de rika partiernas ledare i Islamabad och Delhi.
– Mordet kommer dock inte stoppa självständighetskampen. Istället kommer det att bli mer protester, tror Aftab Khan.

Intervju: Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!