Sjöman dog i väntan på Migrationsverket

2009-05-20 12:34:45
De 18 pakistanska sjömän som förra året sparkades från Ålandsbåten Birger Jarl efter mellan 7 och 23 års anställningstid lider svårt i väntan på besked om de perma- nenta uppehållstillstånd de har sökt från Migrationsverket. Nu har en av dem, 53-årige Maqsood Ahmed, avli- dit av en hjärtattack.

Beskedet har väckt bestörtning.
– Maqsood kunde inte stå ut med chocken av arbetslöshet och väntan på ett beslut om uppehållstillstånd som aldrig kom. Han återvände därför till hemlandet Pakistan för en och en halv månad sedan och dog där den 9 maj, berättar Tariq Naseem.
Maqsood var en av de 19 pakistanska stewards på Ålandsbåten Birger Jarl, som trots mellan 7 och 23 års anställning avskedades sedan Rederi Allandia förlorat det statliga sjöfartsstöd som förut gällde all personal. Detta sedan regeringen raskt tolkat en ny riktlinje från EU som att icke-EU/EES-medborgare skulle undantas från stöd, oavsett hur länge de varit anställda.

Sedan Stödkommittén för rättvi­sa på Birger Jarl och SAC först misslyckats med att få den svenska rege- ringen att åtminstone undanta redan länge anställd personal från diskrimineringen, inlämnade de 19 sjömännen i augusti ansökningar om perma- nenta uppehållstillstånd. Under hela hösten ända fram till jul ­genomfördes också en symbolisk blockad av Birger Jarl, tyvärr utan resultat.
När beskeden om uppehållstillstånd dröjde uppvaktade stödkommittén och SAC tillsammans med två representanter för pakistanierna flera av de ansvariga i Migrationsverket i februari.
Enligt utlänningslagen ska nämligen en längre tids anställning på svenska fartyg (minst tre år) räknas som ”annan särskild anknytning” och ge rätt till uppehållstillstånd.

Handläggaren Susanne Lindh beklagar djupt att det tagit så lång tid.
– Det är mycket tråkigt, men vi gör vad vi kan och alla ska ju bedömas individuellt, säger hon och nekar bestämt på frågan om avsikten är att vänta ut pakistanierna tills de ger upp.
Advokat Jan Wasberg reagerar starkt på förseningen.
– De säger sig ju sträva efter maxi-malt tre månaders handläggningstid. Och det här är alldeles för sent för ansökningar i augusti, säger han.
Anette Grafen Silander, chef för tillståndsenheten Region Mitt, lovar när detta skrivs att ”se till att det blir gjort nu”.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!