Sju utvisningar till Iran stoppade

2011-08-24 16:23:13


Stoppa utvisningarna – återinför rätten till asyl!

Sedan i maj har asylrörelsen i Stockholm vunnit flera viktiga slag mot Migrationsverket då utvisningar av sju politiska flyktingar till Iran har stoppats.

Samtliga har haft starka asylskäl vilka Migrationsverket försökt ignorera; Mohammad Sirvan Forotan, Marzieh Kamangar, Sanan Ashrafi, Mohammad Tavassoli, Mehdi Malaki, Peyman Najjaf och Navid Mirpourzadeh.
Många har suttit fängslade tidigare, flera har torterats och alla har bekanta som avrättats av regimen.
Utvisningarna hade inte kunnat stoppas utan protester och maximal press på de ansvariga. Flera avgöranden har kommit enbart timmar och t o m minuter innan flygplanen har lyft. Segrarna har underlättats av starka bevis för deras politiska aktivitet och Migrationsverket har tvingats ändra sina riktlinjer gällande politiska flyktingar från Iran.

Ändå fortsätter Sverige, ett av få länder i Europa, att försöka skicka politiska flyktingar till Iran. Efter demonstrationen mot utvisningen av Navid Mirpourzadeh den 16 augusti frihetsberövade polisen Mitrah Kohram – aktiv i Mission Free Iran – och några dagar senare lurades Ali Mansouri – politisk aktivist för den arabisktalande minoriteten i Iran – att komma in till polisstationen för att ”diskutera” hans asylfall när de istället satte honom i förvar i väntan på utvisning.
Det vi sett under 2011 är en ökad brutalisering av Sveriges asylpolitik – massdeportationerna har ökat med 20 procent jämfört med förra året.
Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserar till blockader och demonstrationer, men arbetar också för att knyta samman alla enskilda asylkampanjer under kravet att återinföra asylrätten och införa allmän flyktingamnesti – krav som kommer att riktas mot regeringen den 14 september då vi demonstrerar mot hela högerpolitiken.
Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!