Sjuksköterskor i Sundsvall säger upp sig i protest

2013-05-09 08:27:06
Vi har den senaste tiden kunnat läsa i media om krisen på Sundsvalls sjukhus: Att mån­ga sjuksköterskor säger upp sig i protest på länssjukhuset, med mera.

Det blir nu en extra svår sjuksköter­skebrist inför sommaren och semestern.
De senaste årens neddragningar har lett till att färre anställda får ­göra mer, vilket har resulterat i större belastning och sämre miljö för dem som jobbar kvar.
En kortare tid kan man orka med ett hårdare tempo, men till slut kommer utbrändhet m m. Särskilt outhärdligt blir det om man inte kan se en ljusning längre fram. Många personal ser ofta inte någon framtid på sjukhuset. Man tror inte att det är en tillfällig dålig situation som kommer att bli bättre på sikt, utan sjukhuset har beskrivits som ett ”sjunkan­de skepp.”
Facken på sjukhuset redovisar också en ökning av antalet sjukskriv­na. Det är även fler som går ned till att jobba deltid för att de inte orkar med arbetsbelastningen.
Jag har hört berättelser om sjuksköterskor som är så stressade innan arbetsdagen att de kräks innan de går in på jobbet. Det är klart att en sådan arbetssituation står man inte ut med särskilt länge.
Mitt i alla dess problem uttalar sig dessutom landstingsrådet Bertee­ma oerhört provocerande: ”Det finns ingen arbetsrelaterad sjukfrånvaro på sjukhusen”(!). Beertema är själv läkare och var i landstingsvalet Mode­raternas frontfigur.
En annan allvarlig sak är att personal har blivit allt mer rädda ute på arbetsplatserna.
Vårdförbundets länsordförande Maria Bäckman säger till Sundsvalls Tidning:
– Det är ingen chef som törs säga att vi inte får prata med media, men det är ändå lite off-the-record att så gör man inte, då kan det bli lite besvärligt. Det här blir tydligare för var-je år.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!