Skolor i Norrbotten sittstrejkade mot utvisningar

2018-02-05 13:49:21

foto: Jonas Brännberg
Sittstrejkerna fortsätter i Norrbotten.

Låt oss Leva i Luleå och Boden organiserade gemensam sittstrejk fredagen den 26 januari, en uppföljning av skolstrejken den 12 december. 

Cirka 20 personer deltog i sittstrejken på Björknäsgymnasiet i Boden. Deltagarna diskuterade tillsammans varför utvisningarna till krig och förtryck måste stoppas och vad som är nästa steg. Det beslutades om en ny protest den 18 februari, på den alleuropeiska protestdagen mot utvisningar, samt om ett nytt organiseringsmöte den 8 februari.

I Luleå, där sittstrejkerna har fortsatt varje fredag sedan mitten av september, satt omkring 30 elever ned i Lärkans foajé i protest mot utvisningarna till krig och förtryck.
Maiara Karlsson Alves Dias från Låt oss Leva – Ung i Sverige Luleå höll tal och sjöng. Musik på gitarr och keyboard, plakat och affischer fångade uppmärksamheten från andra elever och personal.
Flygblad kopplade ihop dagens kamp mot utvisningarna med den historiska kampen mot nazisternas massmord, med anledning av Förintelsens minnesdag. Mellan tal och sånger diskuterades om bland annat Migrationsverkets planer på att bygga ett nytt flyktingfängelse i antingen Luleå eller Umeå, och om hur Migrationsverkets egen personal nu börjat säga ifrån mot den rättsosäkra och ohållbara hanteringen av asylärenden.
Höjdpunkten i Luleå var när flera grupper av elever som först hållit sig vid sidan om protesten svarade på Maiaras uppmaning och kom och satte sig i sittstrejken. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!