Skrämmande valframgång för högern i Österrike

2017-10-19 21:59:12


Orbánisten Sebastian Kurz har utropat sig som valets vinnare.

Valet i Österrike blev en skrämmande framgång för högerns två stora partier ÖVP (ungefär som Moderaterna) och högerpopulistiska FPÖ, ett parti som bildades av nazister och som idag har mycket gemensamt med Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna gjorde ett historisk dåligt val och blir preliminärt landets tredje största parti.

När Offensiv går i tryck tisdagen den 17 oktober är ännu inte alla 900 000 poströster räknade och det slutliga valresultatet väntas inte bli klart förrän senare i veckan.
Men enligt preliminära siffor blir högerpartiet ÖVP landets största parti med 31,3 procent av rösterna, en uppgång med över 7 procent jämfört med förra valet 2013. Högerpopulistiska FPÖ blir näst störst med 27,3 procent, också det en uppgång på omkring 7 procent. Socialdemokratiska SPÖ
kommer först på tredje plats med 26,3 procent, en minskning med några tiondels procentenheter jämfört med 2013.
SPÖ var inte ensamt om att gö-ra ett katastrofval, även De Gröna (Miljöpartiet) gick starkt bakåt och hamnade under 4 procentspärren.

Det var inte mycket som skilde de tre stora partiernas valprogram åt. Alla förenades mot flyktingars rättigheter, asylrätt och islam. De tre partierna står också alla för nedskärningar och tävlade med varandra om vem som är bäst lämpad att genomföra de attacker på arbetarnas rättigheter som Österrikes ”näringsliv” kräver.
ÖVP-ledaren, utrikesminister Sebastian Kurz, var den som tillsammans med bland annat Ungerns reaktionära ledare Viktor Orbán stängde den så kallade Balkanrutten för flyktingar. Han har också varit pådrivande i bygget av landets allt högre flyktingmurar.
I likhet med Moderaterna i Sverige kräver ÖVP att flyktingar ska utestängas från välfärden, samtidigt som vill genomföra nya nedskärningar i landets socialförsäkringar samt sänka skatterna för de rika.
Det har talats mycket om att landets ekonomi har blomstrat under den avgående koalitionen, men tillväxten har gått flertalet arbetarhushåll förbi. Arbetslösheten är 8 procent och reallönerna har sjunkit, trots ökad ekonomisk tillväxt.

I våras mer eller mindre kollapsade den sittande regeringskoalitionen och blev till en expeditionsministär. Efter valet har SPÖ sagt att man är beredd att fortsätta samregera med ÖVP och kanske även FPÖ. ”Vi stänger inga dörrar”, hävdade SPÖ-ledaren Christian Kern på valnatten och gav ännu ett uttryck för partiets förfall.
Den nya regeringen blir dock sannolikt en svart-blå koalition (Schwarz-Blau) mellan ÖVP-FPÖ,
som i början av 2000-talet tillsammans styrde Österrike. När den svart-blåa koalitionen bildades år
2000 följdes det av omedelbara protester som nådde sin kulmen i en jättedemonstration i huvudstaden Wien med 150 000 deltagare.

En ny ÖVP-FPÖ-koalition blir en ytterst reaktionär och nyliberal regering och en provokation som kommer att mötas av kamp. Kanske inte omedelbart och till en början kanske inte i samma masskala som år 2000. Men valutgången kan bli inledningen till den stormigaste perioden i landets moderna historia. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!