Skrupellösa Bert tjänar storkovan på flyktingkrisen

2015-11-04 13:35:34
Ärkeskurken Bert Karlssons bolag för asylboenden, Jokario AB, är störst i Sverige vad gäller asylboenden. Bolaget beräknas omsätta en miljard kronor inom ett år.

Han uppger själv till SVT Nyheter den 27 oktober att 7 000 flyktingar nu bor på hans asylboenden. Uppskattningsvis blir omsättningen 3-400 miljoner kronor för år 2015, och med en vinstmarginal på 10 procent blir det 40 miljoner i ren vinst.

Dessutom kan Bert och andra som profiterar på flyktingkrisen dumpa kvalitén och storleken på boendena, eftersom Migrationsverket har sänkt kravet på yta per flykting utan att ersättningen sänks. Innan var minimiytan fem kvadratmeter, medan den nu är på blott tre kvadratmeter per flykting – detta ökar självklart lönsamheten.

Ersättningen är också densamma, med ett tak på 350 kronor per flykting och dag, oavsett standard på boendet. 

Bert, som inte har några skrupler, har nu dessutom köpt en fabrikslokal i Lidköping och startat företaget Food Company. Företaget gör i ordning menyer, förpackar och kör ut mat till Jokarjos boenden i hela landet. ”Nu blir det tio procents vinstmarginal på maten också”, säger Bert till SVT.

Samtidigt ska han starta upp boenden för ensamkommande flyktingbarn, där statens ersättningsnivå kan uppgå till 1 900 kronor per flyktingbarn och dygn. Han erkänner också till SVT att det är just på grund av den höga ersättningsnivån som han ger sig in i den delen av ”asylmarknaden”. Att ens benämna vad som borde vara en mänsklig rättighet, asyl, som en marknad där vem som helst utan skrupler och utan några egentliga förpliktelser eller regleringar kan tjäna pengar på flyktingars lidande – finansierat av våra skattepengar – borde göra vem som helst illamående.

Den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan-Emanuel Johansson har också drivit hem för ensamkommande och hade en vinstmarginal på groteska 30 procent.

Det är hög tid att kasta ut profitörerna från vår gemensamma välfärd och tillgodose de enorma behov som finns inom hela välfärdssektorn – inklusive flyktingmottagande och bostäder åt alla, såväl folk som flyr från förtryck, krig och terror som för unga och låginkomsttagare. 

Pengar finns – låt banker, storföretag och de rika stå för kostnaderna, istället för att fortsätta lägga bördor på arbetarklassens allt krokigare ryggar. En gemensam kamp för trygghet och välfärd, där flyktingar, välfärdsanställda och andra ingår, kan bringa till stånd en sådan förändring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!