SL-kortet höjs inte efter protester

2015-06-17 09:55:47


Demonstrationen var livfull och samlade hundratals.

Kampen för kollektivtrafik för alla, mot höjt pris på SL-kortet och nedskärningarna på kollektivtrafiken i Stockholms län kulminerade i en kraftfull demonstration den 16 juni.

 

Förslaget om att höja priset från 790 till 890 kronor för SL-kortet och ett nedskärningspaket på 250 miljoner kronor är bakgrunden till de protester och kampanjer som har ägt rum under de senaste månaderna. Landstingsfullmäktige beslutade den 16 juni efter protester att inte höja priset på SL-kortet. Dock beslöt de sig samtidigt för att genomföra nedskärningar i kollektivtrafiken.

Demonstrationen, som arrangerades av Sekoklubbar, samlade hundratals på Norrmalmstorg i Stockholm, där flera tal hölls. Demonstranterna krävde bland annat kollektivtrafik i offentlig regi.


Busschauffören Petri Myllykoski pratade om hur en verklig satsning på kollektivtrafiken kräver en utökad trafik och att priset på SL-kortet måste sänkas, inte höjas. Han riktade också skarp kritik mot privatiseringarnas förödande effekter.


Talade gjorde även Jannis Konstantis, ordförande för Seko tunnelbanan klubb 111. Han lyfte krav mot utförsäljningar, privatiseringar och för fasta och trygga jobb.
Demonstrationen tågade sedan mot landstingshuset med talkörer som ”Kollektivtrafik i offentlig regi” och ”Höj inte SL-kortet”.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) lämnade under förmiddagen över 7 408 namn till det Alliansstyrda landstinget med krav på att inte höja priset på SL-kortet, stoppa nedskärningarna på kollektivtrafiken och mot bygget av Förbifart Stockholm. Namnen har samlats in på gator och torg sedan mitten av april.
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) vägrade dock att ta emot namnlistorna. Det hindrade inte RS från att ändå överlämna namnen till landstingspolitikerna.

Spärrvakterna Sandra Altamirano och Kicki El Gomati nöjde sig inte med att delta i Sekoklubbarnas demonstration utan deltog även vid både Skiftets och RS överlämning av namnlistor tidigare på dagen.


– Alla ska få åka. Det är så dyrt redan, särskilt som inte allt funge­rar hundraprocentigt. Med höjt SL-
kort kommer fler att planka och fler att ta bilen, säger Sandra och Kicki, som också vill se billigare en-
gångsbiljetter.


De reagerar också starkt mot att landstinget anser sig ha råd med att betala en skyhög fallskärm till SL:s sparkade vd, samtidigt som man inte har pengar till trafiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!