SL och homofob reklam

2007-10-24 13:01:54
Under orden ”Bevara äktenskapet” finns ett hjärta med en pil igenom, sådana som mellanstadiebarn klottrar. Sedan står det ”mamma pappa barn”. Men det här är inget klotter, utan en reklamkampanj som SL smaklöst nog hänger i tunnelbanan.
Bakom kampanjen står en rad frikyrkor, som fått med sig ett par mindre nogräknade kändisar, som Anna-Maria Corazza Bildt och Paolo Roberto. De säger sig värna äktenskapet – alltså mellan man och kvinna – och udden är tydligt riktad mot lagförslaget om samkönat äktenskap.
På hemsidan finns en presentation som bara blir mer och mer osannolik: ”Långt innan själva nationalstaten uppstod fanns äktenskapet mellan man och kvinna som en stabiliserande och skyddande faktor, bl a för att se till barnets bästa. /…/ Om äktenskapet görs könsneutralt kan det inte längre kopplas naturligt till barn och barns rättigheter – den samkönade relationen är ju principiellt steril”.
För det första: äktenskapet hade aldrig någonting med ”barnets bästa” att göra innan reaktionärer som ”Bevara äktenskapet” började använda barnen som slagträn i sin skräck för andra, mindre patriarkala familjebildningar, som inte garanterade mannens äganderätt och herravälde (den egentliga bakgrunden till äktenskapet).
För det andra faller barnargumentet på sin egen orimlighet. I så fall borde vi fruktsamhetspröva alla par som vill gifta sig – och ha en övre åldersgräns för äktenskapet (det senare kärnfullt formulerat av f d JämO med fru på DN debatt 11 juni 2007).
Låt de här tokstollarna fortsätta med sitt upprop och försöka få oss att tro att vi fortfarande lever på medeltiden och att varje kärlekshandling ska bli barn. Men, för guds skull; bevara oss från deras homofobi i tunnelbanan!
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!