Släng ut Norlandia Care ur Boden och välfärden

2017-10-04 21:42:26
Bodens kommun har beslutat att Norlandia Care ska få starta upp ett nytt äldreboende när kommunen lägger ner ett av sina egna boenden. Företaget ligger inom en vinstdrivande koncern med säte i Norge som driver äldreboenden, förskolor och patienthotell. Flera gånger har Norlandia varit i blåsväder på grund av vanvård.

Gamla som har fått ligga på golvet i sin egen avföring och demenssjuka som drogas istället för att få omvårdnad var några av de avslöjandena som tidningen Barometern gjorde i våras om Norlandias boenden i Kalmar. När den underbemannade personalen försökte anmäla missförhållanden till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) snickrade cheferna till anmälningarna och en Lex Sarah-anmälan stannade på chefens bord.
I Norge har det även uppmärksammats ett fall där en brukare har negligerats såpass att denne fått fluglarver i ett sår; brukaren avled fem dagar efter att händelsen uppmärksammades. Företaget vägrade kommentera händelsen och skyllde ifrån sig ansvaret på lokala rutiner. Men det är tydligt att Norlandia skär ner bemanningen för att maximera vinsterna, vilket medför enormt eftersatt vård och omsorg.

Vänsterpartiets gruppledare i Boden, Bosse Strömbäck, kritiserar beslutet med att kommunen borde sopa framför sin egen dörr istället för att sälja ut verksamheten. Med detta menar Strömbäck att arbetsmiljön för de anställda samt kvaliteten i verksamheten behöver ses över och åtgärdas i den kommunala verksamheten.
Skattefinansierad verksamhet som läggs ut på vinstdrivande företag plockar ut pengar istället för att satsa på återinvesteringar i företaget. Inom vård, skola och omsorg har detta lockat till sig rovgiriga gamar, däribland stora koncerner som allt som oftast hamnar i blåsväder på grund av missförhållanden. Norlandia är ett av dessa företag som i Sverige gjorde 55,5 miljoner kronor i vinst under år 2016 – lönerna till styrelse och vd i Sverige var 1,2 miljoner kronor.
Det krävs ett totalt stopp för vinster i välfärden – inga skattepengar i fickorna på redan rika. Värdig vård och omsorg samt dräglig arbetsmiljö och belastning för personal är självklara krav. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!