Släpp kulturen fri – masskamp för fildelning

2009-04-01 16:06:19
”Home Taping Is Killing Music” var parollen för den stora kampanj British Phonographic Indu­stry (BPI) drev under 1980-talet mot att folk använde kassettbandspelare för att spela in musik från radion. Man menade att det inte längre skulle säljas några skivor om denna ”illegala verksamhet” fick fortsätta.
Idag, drygt två decennier senare, drivs fortfarande liknande kampanjer av skivindustrin. Förra året lanserade den norska sektionen av IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) kampanjen ”Piracy Kills Music”.
Vi har alltså på den ena sidan sett en helt fantastisk utveckling från kassettband till bredband – från att kunna byta några kassettband med favoritmusiken mellan ett gäng kompisar, till att ha ett oändligt arkiv med musik och annan kultur från hela världen bara ett par tangentryck bort. Men på den andra sidan ser skivbolagens jakt på vinster och försök att stoppa kulturutvecklingen precis likadan ut då som nu.

Från den 1 april börjar den så kallade IPRED-lagen gälla här i Sverige, som ger privata aktörer rätt till ett myndighetsutövande då de får tvinga internetleverantörerna lämnar ut information om vem av deras kunder som använder en viss IP-adress.
Erfarenheten från liknande lagar som redan finns i t ex vårt grannland Danmark har varit att stora film- eller musikjättar skickat rena utpressningsbrev till privatpersoner med krav på flera hundratusen kronor.
Vi är alltså på väg in i en framtid då storföretag får använda rena maffiametoderna för att maximera sina vinster. En framtid där privata aktörer tillåts ha samma myndighetsutövande som tidigare bara poliser hade rätt till.
Den 17 april faller också domen över den populära fildelningssidan The Pirate Bay (TPB). Vilken utgång det blir i do­men spelar ingen större roll för sidans överlevnad då den med 100 procents säkerhet kommer att överleva, även om den tvingas flytta till en annan plats.

Där skon klämmer när det gäller TPB är snarare att personerna bakom sidan inte driver hela fildelningsfrågan som en masskamp för att faktiskt se till att få lite förändring. Med miljonbelopp på reklamintäkter lär de ju knappast ha brist på resurser för att finansiera en sådan kampanj.
Men i TPB:s fall har det snarare varit att man ägnat sig åt att håna sina motståndare under rättegången som om det hela bara vore en lek. Kampen för fri fildelning är inte något som borde ske i sandlådan mellan TPB och skiv- och filmbolag med hån och häckling som kampmetod.
Kampen för fri fildelning borde ske i form av masskamp på gator och torg, precis som all annan kamp som har förändrat samhället. Så länge det inte sker kommer vi att fortsätta att få se nya lagar som inskränker vår kollektiva makt och frihet på internet och lämnar över den i händerna på privata aktörer och andra bovar.
Pirater i alla länder, förena er!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!