Slavvillkor för VM:s arbetare

2018-06-20 10:49:47

foto: www.mos.ru
Putin och FIFA-pamparna smörjer kråset, samtidigt som arbetare har dött under de vidriga arbetsförhållandena.

Fotbolls-VM är nu här, i repressionens Ryssland. Internationella Fotbollsförbundet (FIFA) tjänar storkovan på turneringen. Men de som har byggt arenorna och jobbat för att förverkliga turneringen har jobbat under slavliknande förhållanden.

Tiotusentals har arbetat för att bygga och renovera arenor och förbättra infrastrukturen i de större städerna (vägar, hotell, flygplatser, med mera).
Men människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kom i förra veckan ut med rapporten Russia: FIFA World Cup 2018 som ger en detaljerad redogörelse för de usla förhållanden arbetarna, nästan alla immigrantarbetare, har haft. Det handlar om obetalda löner, lägre löner än utlovat, inga arbetskontrakt, arbete i extrem kyla, dödsfall och allvarliga skador, hot och våld mot arbetare, med mera. När många hundratals arbetare har strejkat och protesterat mot detta har de sparkats och utvisats. 

Rapporten pekar på att de vidriga arbetsförhållanden och den stenhårda repression som arbetarna har utsatts för inför fotbolls-VM är väldigt lik situationen inför vinter-OS i Sotji, Ryssland år 2014. Det råder ett allomfattande systematiskt övergrepp på arbetares rättigheter i Ryssland.
Hugh Williamson, HRW:s Europa- och Centralasienchef, berättar till tidningen Arbetet den 13 juni att de utfört mängder av intervjuer med arbetarna som redogör att de ”tvingades jobba högt upp utan korrekt säkerhetsutrustning. Många arbetade också i väldigt låga temperaturer, till exempel i minus 25 grader utan skyddskläder”.

Enligt det internationella byggfacket har minst 21 byggarbetare dött under byggena och renoveringarna av arenorna. Hundratals fler har skadats. Men det genomkorrupta FIFA, som till och med belönat förtryckets Qatar med fotbolls-VM 2022 där arbetarnas situation är ännu vidrigare, vänder dövörat till repressionen i Ryssland.
FIFA skrev 2015 in sitt ansvar för mänskliga rättigheter i sina stadgar, och antog år 2017 sin första Human Rights Policy. Dessa ska ta hänsyn till ”lika rättigheter för alla och att FIFA strävar efter att skydda mänskliga rättigheter”. Men inget har egentligen hänt; FIFA har vid upprepade tillfällen hyllat Ryssland, trots alla larmrapporter. 

I Ryssland är demonstrationsrätten, yttrandefriheten, mötesfriheten, demokratisk opposition, hbtq+-rättigheter, fackliga rättigheter med mera alla kraftigt inskränkta eller förbjudna. Människorätts-, fackliga-, hbtq+- och politiska aktivister utsätts alla för en stenhård repression, med polisvåld och arresteringar.
Gay Community News rapporterade den 15 juni om hur homosexuella fotbollsfans hade misshandlats svårt i helgen, och fotbollsgruppen för hbtq+-fans Pride in Football har mottagit hot från ryska huliganer om att homosexuella supportrar ska knivhuggas om de visar upp sig.
– Vi hoppas att fansen, spelarna och experterna kommer att njuta av Ryssland som ett öppet, välkomnande och vänligt land, och att de kommer att få nya vänner, med samma värderingar, sa Rysslands president Vladimir Putin hycklande under VM:s öppningsceremoni. 

Fotboll är historiskt sett en arbetarklassens sport, och är det fortfarande på gräsrotsnivå. Men fotbollen har på elitnivå totalt kidnappats och tagits över av kapitalets intressen. Mångmiljardsummorna som cirkuleras mellan olika klubbar och förbund varje år är svindlande och skulle kunna utrota fattigdom och svält flera gånger om. Många supportrar har inte råd att titta på sina lags matcher på arenorna. FIFA, precis som vilket storföretag som helst, accepterar repression och våld så länge deras profiter fortsätter flöda.
Så länge kapitalets makt lämnas orörd kommer repression och utsugning av världens arbetare att kvarstå. Det krävs att starka arbetsorganisationer byggs upp internationellt som kan samla folk runt ett socialistiskt program med krav på förstatligande av nyck­el­sek­to­rer, stopp på förtryck av minoriteter och alla av klassamhället förtryckta grupper och mobilisera till kamp för kapitalismens störtande till förmån för en socialistisk värld i fred, frihet och solidaritet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!