Smått och gott om många TV-program

2007-12-19 10:58:24
Nischa dig, är årets melodi – om du inte redan har insett det! Du förstår väl att man inte kan gilla både hästhoppning OCH julotta, Stallone OCH kungafamiljen, grisfötter OCH tofu. I år erbjuder vi Er alla en tjänst vi kallar ”Nisch-it-now”.

Enklast kan man dela upp TV-tittare i tre kategorier eller nischer, som vi säger:
Först har vi Traditionalisten, som verkligen vill se allt som har med julen att göra. Denne vill känna att det är julhelg.
Den andra är Skeptikern, den som vill genomleva julhelgen utan att det ska märkas att det är jul. Du kan känna igen dig här om du ofta känner ett visst agg mot själva julfirandet eller ofta sysselsätter dig med ett intellektuellt teoretiserande kring orimligheten med Jesu födelse i allmänhet och jungfrufödsel i synnerhet.
Den tredje nischen är julbordens och smörgåsbordens okrönte kung, Gourmanden, som sveper fram mellan TV-kanalerna sökandes efter bra filmer att fördriva tiden med. Denne struntar fullständigt i vilken helg det är frågan om, utan söker igenom tablåerna på jakt efter några timmars underhållning. Han/hon ”plockar russinen ur kakan” i TV-tablån såväl som på julborden.

Julafton, DEN 24 december
Traditionalisten börjar tidigt:
Kl 07.15: Julkalendern (SVT1). Den får väl godkänt.
Kl 14.55 ( SVT1) tar årets julvärd Anne Lundberg plats. Att det är nya värdar nuförtiden är dock ett litet problem för Traditionalisten, som helst ju hade sett Arne Weise ett par år till. Självklart stannar denne kvar och ser Kalle och hans vänner kl 15:00 ( SVT1) och kan få sällskap av Skeptikern, som inte kan stå emot vanans makt och sin barndoms jular. Sen radar det upp sig klassiker som Traditionalisten inte kan eller vill missa: kl 16.00 Kan du vissla Johanna (SVT1), kl 19.00 Karl-Bertil Jonssons julafton (SVT1) och som avslutning något som har ett koncept som känns igen, nämligen Hälsoresan, kl 21.30 (SVT1).
Skeptikern har inte legat på latsidan utan började kl 8.30 på TV6 med STAR TREK The next generation och har mer eller mindre dagen klar framför sig med Våra Värsta år, My name is Earl och Scrubs. Varför ens låtsas om att det är jul? Ja… förutom Kalle då…
Det enda Gourmanden får sig till livs i TV-väg idag är 4.50 från Paddington, kl 00.15 (SVT1), ett klassiskt Miss Marple-mysterium.

Juldagen, DEN 25 december
Upp och hoppa för Traditionalisten, nu är det som sig bör Julotta kl 07.00 (SVT1+2). Varför hålls en gudstjänst så okristligt tidigt?
Efter promenader och andra ”nedskakande” åtgärder fortsätter tittandet kl 16.30 med julkonsert med juliga Sissel Kyrkjebo (SVT1) och sen väntar Traditionalisten andäktigt på Jul i Betlehem med Carola kl 20.00 (TV3), repris från den 19 december (men vadå, Betlehem och Carola är ju ändå Betlehem och Carola).
Förmiddagen har varit lugn för Skeptikern, som med sin vän Al Bundy inväntar att klockan ska bli 21.30, för då är det Pistvakt (SVT1).
Sen följer en sån där lite överraskande dålig film kl 23.25, Bad Santa (SVT2) samt Grotesco kl 01.05 (Vi säger bara ”The trial” – se den!!!). Gourmanden kan ha fastnat vid burken kl 13.40 och Den heliga familjen, i väntan på Pearl Harbour kl 15.00. Det är ju en skitfilm, men den har bra effekter och det är ju det som Gourmanden motiverar valet med.

Annandagen, DEN 26 december
Det kan ju hända att man nischat sig redan i unga år och valt sin TV-bana, så här är något för den unge Skeptikern, eller varför inte den unge Gourmanden: kl 18.30 är det norsk julkalender, Vinter i Svingen, ett gäng barn i oförskämt idyllisk, norsk vintermiljö.
På annandagen startar också SVT stora satsning om August Strindberg. En dramamaserie i två långa avsnitt. (SVT1 kl 21.00, dagen efter sänds del 2). Det blir utan tvekan intressant att se vad de har lyckats åstadkomma. Strindberg är intressant ur flera perspektiv. Dels litterärt såklart, men även politiskt, eftersom han under en period ansågs vara en radikal förkämpe. Även hans personliga kriser (klassisk skaparkris, då ”skaldejuvret” hade sinat) är intressanta, då han efter en serie motgångar drabbas av en paranoid psykos. De psykiska problemen kom han troligen igenom genom att bli religiös. Utan tvekan något för Gourmanden att provsmaka. Vi får se om SVT verkligen kan ge oss en inblick i Strindbergs ”Inferno”.

Den 27 december
har vi lite svårt att ge vägledning. Kanske kan läsaren själv få försöka hitta sin nisch och lämpliga program enligt denna.

Den 28 dececember
Det brukar vara ont om sport under julhelgen, men i år kan vi se Världscuptävlingar i skidåkning (SVT2 kl 11.55). Något för Traditionalisten. Skidtävlingar hör vintern till – men visst har hela sporten förfulats, då den p g a sponsorernas reklambehov av att synas hela tiden har förvandlats till en arenasport. Borta är de långa sekvenser som fanns förr, då man fick stirra in i en djup skog för att plötsligt se Juha Mieto staka sig förbi och sedan åter försvinna.
Rhapsody in rock, TV4 kl 20.00. Skeptikern; Wells kör sitt koncept med klassiska hits och kända artister. Kan inte misslyckas, vilket också gör det lite fegt.
Kl 00.35: Rio Bravo. En godbit för Gourmanden. En western från 1959 med allt som en sådan ska innehålla. John Wayne i en av sina bästa stunder, liksom Dean Martin.

DEN 29 december
Ett päron till farsa firar jul. För skeptikern. Julfirandet framställs här i sådan takt och ton att även skeptikern kan smälta det.
Kl 22.00: Kommissarie Lynley. Alltid mysigt med denna typ av deckare. Självklart för Gourmanden.
Kl 00.05: Postmannen ringer alltid två gånger, med bl a Jack Nicholson. Återigen för Gourmanden.
Kl 03:45, TV4: Styrka Delta Force. B-actionfilm med Chuck Norris. Chuck Norris är mannen som gav bristen på självdistans ett ansikte. Hans våld har också rubbat naturvetenskapen: ”There is no theory of evolution. Just a list of creatures Chuck Norris has allowed to live”. Så sägs det. Passar nog Skeptikern, eller alla som orkar nattsudda denna tid. I ungefär samma genre är de repriser på gamla 80-talsserier man kan hitta mitt i natten på olika kanaler. Till exempel Magnum P.I, eller varför inte MacGyver (han som gav hockeyfrillan ett ansikte). Dessa serier har utan tvekan något slags underhållningsvärde.
Kl 07.10 TV4: Zuper Zebran. Gullig barnfilm. Kanske för den unge Skeptikern? Risken finns sedan att ränderna aldrig går ur.

Nyårsafton, DEN 31 DeCEMBER
Denna dag är liksom julafton en höjdpunkt för Traditionalisten. Det finns inte plats att räkna upp allt.
Traditionalisten ser såklart på Grevinnan och betjänten samt på Nyårsfirandet från Skansen denna kväll.
Kl 21.05 SVT2: Out of the shadows. Dokumentär om Clint Eastwood.
Gourmanden får sitt kl 22.35 (SVT2): I Skottlinjen. Action med Clintan. Inte den bästa filmen med Clintan, men ändå något för Gourmanden.
Sammanfattningsvis kan man säga att det är en lite sämre julhelg ur TV-perspektiv än på många år. Framför allt går det inte så många bra filmer. Vi blev kanske bortskämda under det förra året, som var ett ovanligt bra år. Detta är något som framför allt drabbar Gourmanden. Det sämre utbudet av filmer på TV skulle man kunna kompensera med lite DVD-filmer, men det skulle ta alldeles för lång tid att gå in på det här.
Vi vill till slut passa på att från oss önska er alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!
Per o Therese

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!