Sms-lånen – den nya skuldfällan

2007-09-05 16:12:41
Det senaste året har en ny typ av lån lanserats på den svenska marknaden, s k sms-lån eller microlån. Många lockas av snabbheten och tillgängligheten i de nya lånen, som har blivit en ny skuldfälla främst för yngre.

År 2006 startade det första sms-lånebolaget i Sverige, och de nya snabba lånen blev ganska snabbt en hit. Idag finns ett flertal företag som alla erbjuder snabba lån via sms och i vissa fall internet.
Låntagaren behöver endast sända ett sms till ett visst nummer, varefter en ansökan skickas till telefonen. Personen fyller sedan i ett antal uppgifter, skickar tillbaka ansökan och får sina pengar inom en kvart.
De flesta företag ger lån på mellan 1 000 och 3 000 kronor, men vissa företag lånar ut upp till 10 000 kronor utan säkerhet, även om låntagaren har betalningsanmärkningar.
Bankerna lockar med att lånen är räntefria och att bara en uppläggningsavgift tillkommer. För 3 000 kronor är avgiften 600 kronor och lånet skall betalas inom 30 dagar.

Fler till kronofogden

Bankernas tillgänglighet med öppettider till kl 22.00 och det faktum att inga frågor ställs lockar många unga att ta de snabba lånen, utan tanke på om de kan betala tillbaka inom en månad.
Kronofogden har granskat de anmälningar om obetalda sms-lån som har kommit in sedan hösten 2006. Enligt Janne Åkerlund, som jobbar med förebyggande arbete hos kronofogden, ökar antalet obetalda lån lavinartat.
I början av år 2007 fick kronofogden in ca 600 krav om obetalda sms-lån varje månad, i dag ligger siffran på runt 1 000.
Om trenden fortsätter kommer antalet obetalda sms-lån att överstiga 10 000 i slutet av året. Janne Åkerlund säger också att andelen ungdomar är överrepresenterade, hela 40 procent av de obetalda lånen har tagits av ungdomar mellan 18 och 25 års ålder. Personer över 36 år står för endast 28 procent av de obetalda lånen.
Företagen som har dessa snabba lån anser dock inte att de gör något fel. Men deras lånesystem är utformade för att locka till snabba impulsköp, trots att inga pengar finns. Många som sms-lånar har redan skulder hos kronofogden.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att den här typen av lån förbjuds. De är gapande skuldfällor som lockar alla, framför allt unga och ekonomiskt svaga, att låna pengar på omöjliga villkor.
Det är som Janne Åkerlund säger: Om du behöver 3 000 kronor snabbt i dag, vad säger att du kan betala 3 600 om bara 30 dagar?
Paula Dahlberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!