Snabbt resultat för Kommunals blockad

2007-01-24 14:11:07
Torsdagen den 18 januari försatte Kommunal Strålarnas förskola i Lindingö i blockad. Anledningen var att arbetsgivaren inte har velat teckna något kollektivavtal.

Striden fick ett snabbt slut: redan nästa dag backade förskolans ägare och skrev på. Härnäst kommer Kommunal att rikta blockadvapnet mot Curanda VårdAssistans i Nacka om de inte accepterat kollektivavtal innan den 25 januari.
Blockaderna gäller övertid och nyanställningar. I båda fallen har Kommunal under en längre tid försökt få till stånd kollektivavtalsförhandlingar med arbetsgivaren, utan framgång. Blockaderna kommer lägligt inför vårens avtalsrörelse, men Liza Di Paolo Sundberg på Kommunals förbundskontor säger att det inte finns något sådant samband:
– Vi jobbar ju ständigt med att teckna kollektivavtal. Hittills är det bara tre som vägrat: det är Strålarnas förskola, vårdföretaget och ett ridföretag i Östergötland. Man ska inte kunna konkurrera med anställningsavtalen.
Är ni beredda att gå längre om företagen inte lyssnar?
– Det har vi inte tagit ställning till.
På Strålarnas förskola gav sig arbetsgivaren redan efter ett dygn.
– Ja, de brukar ju göra det, arbetsgivarna.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!