Snart mer plast än fisk i världshaven

2016-02-10 11:40:20
Enligt en ny rapport från Ellen MacArthurs välgörenhetsstiftelse spås det finnas mer plast än fisk i världshaven år 2015 mätt i vikt.

Omkring åtta miljoner ton plast dumpas varje år i världshaven. Det motsvarar en sopbilslast med plast varje minut. Enligt rapporten spås antalet öka till två per minut år 2030 och till fyra per minut år 2050. Just nu finns det omkring 150 miljoner ton plast i världshaven, men eftersom plast kan finnas kvar i haven i hundratals år i dess originalform, och ännu längre som små partiklar, ackumuleras mängden plastavfall snabbt. År 2025 spås det finnas omkring 250 miljoner ton plast i haven.

Plastindustrin är beroende av olja och gas. Omkring sex procent av världens gas- och oljeproduktion går åt till att producera plast, vilket motsvarar flygindustrins globala oljekonsumtion. Den siffran antas vara så mycket som 20 procent år 2050. De miljöeffekter som skapas av så mycket plast i haven på sikt är inte helt kända, men det finns enligt rapporten anledning att befara ”djupgående negativa effekter på marina ekosystem”.

– Dels är kemikalierna i plasten ett problem. Sedan är det ju också ett mekaniskt problem, att partiklarna täpper igen gälar och matsmältningsorgan på fiskarna. Det är också lätt att föroreningar som finns i vattnet, kemikalier som kanske inte fanns i plasten från början, plockas upp av de här partiklarna, och att det blir ett aggregat som är problematiskt,  säger Anna Lennquist, doktor i ekotoxikologi verksam vid miljöorganisationen Chemsec, till Helsingborgs Dagblad den 20 januari.

En väldigt liten andel plast globalt återvinns: Blott 14 procent. Men återvinning är inte heller en hållbar lösning då en del av plasten inte kan återvinnas. Av de 14 procenten är det bara 2 procent som återanvänds till liknande plastkvalité, medan 8 procent används till lägre kvalité plast. 4 procent kan inte användas alls.

Svaret på den pågående miljöförstöringen, vare sig det är att plast dumpas i haven, restavfall från gruv­industrin, olje- och gasföroreningar och så vidare, måste vara att samhället helt ställs om för att tillgodose de behov som finns för människor, natur och djur. Det är storföretagens och de superrikas intensiva jakt på ökade profiter som leder till alla de miljöproblem som finns. 

Allt som går att exploatera och utnyttja för vinstsyfte blir det inom det kapitalistiska systemet. Därför måste miljö- och klimatkampen sammanfogas med kampen mot högerpolitiken – för en grön, klimatsmart omställning i samklang med samhällets verkliga behov. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!