Socialism & feminism-konferens i Moskva

2018-11-14 11:19:12
Den 27 oktober organiserades en framgångsrik konferens av Socialistiskt Alternativ (CWI Ryssland) i Moskva vid namn ”Socialism och feminism”. Över 50 deltog i livliga diskussioner som länkade samman dessa teman.

Konferensen började med en diskussion om kampen för kvinnors rättigheter idag. Gästtalaren Ruth Coppinger (parlamentsledamot i Irland och medlem i Socialist Party, CWI Irland) beskrev hur kampen för att få bort abortförbudet i Irland organiserades och vanns. Den segern har ekat genom hela världen, och Ryssland är inget undantag.
Ruth förklarade hur rörelsen som ledde fram till folkomröstningen hade byggts, hur särskilt ungdomar och unga kvinnor spelade en nyckelroll i kampanjen och hur Socialist Party hade etablerat ROSA (socialistisk feministisk kampplattform) för att försäkra sig om att det fanns en vänstersocialistisk kraft bakom kampanjen.
Sedan följde möten för att diskutera de nuvarande problemen som ryska socialister står inför.

Deltagarna diskuterade rörelsen kring Aleksej Navalnyj, som nu är huvudledaren för oppositionen. Han har gjort en skarp vändning mot vänsterpopulism, med löften om gratis sjukvård och utbildning, en minimilön på 25 000 rubler (cirka 3 400 kronor) och förstatligande av de stora företagen, men är oförmögen att föreslå en tillräckligt bra taktik eller ett tydligt program för sin ”vackra ryska framtid”.
Navalnyjs uppmaningar till ungdomen att protestera mot korruption har fått ett stort gehör, men hans populism ger inga verkliga svar eftersom han försöker bygga ”en korrekt kapitalism”. Istället behöver vi vädja till majoriteten, de som lever från lönecheck till lönecheck, för att etablera ett massparti för arbetarklassen i kampen för en demokratisk organiserad planerad ekonomi under arbetarnas kontroll och styre.

Aiten Yakubova från Kaukasien förklarade hur viktig den nationella frågan är för socialister, särskilt eftersom den härskande klassen använder nationaliteter för att splittra och styra arbetarklassen.
Hon pekade på att språkfrågan i Ryssland det senaste året har fått en ökad betydelse. Putins kungörelse om att utbildningen i nationella språk (många i ryska områden som Tatarstan och de kaukasiska republikerna talar ryska som andraspråk) inte längre är obligatoriskt i dessa regioner är den logiska slutsatsen av centraliseringen av makt under hans styre. Det är nödvändigt för socialister att försvara rätten till självbestämmande och separering samt att försvara rätten för nationella minoriteter att behålla och utveckla sina språk och kulturer.

Under den sista punkten närvarade Jordan Quinn från Socialist Alternative USA via Skype från sin hemstad Seattle. Han förklarade hur aktivister där hade kämpat för 15 dollar (140 kronor) i timmen i minimilön och hur Kshama Sawant hade valts som den första öppna socialisten i ett större stadsstyre som ett resultat av deras arbete. Dessa exempel visar hur det var möjligt att öka intresset för socialistiska idéer även i länder som USA.
Därmed avslutades mötet med optimism. De främst unga kvinnor och män som närvarade lämnade mötet med en nyfunnen entusiasm för att argumentera för socialistiska idéer.
Den nya generationen ungdomar – varav de flesta har vuxit upp i post-Sovjets korrupta kapitalism och bara minns en president, Putin, vars styre de senaste tio åren har karaktäriserat av kriser, konflikter, ekonomisk stagnation och repression – börjar röra sig in i politisk aktivism. Flera nya uttalade sin önskan om att gå med i Socialist Alternative Ryssland under dagen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!