Socialister går framåt i USA

2017-02-15 16:45:57


Socialist Alternative har ökat sitt medlemsantal med 30% sedan valet

“Socialistiska grupper växer snabbt när de deltar i protesterna mot USA:s president Donald Trump”. Det rapporterade Al Jazeera från USA i förra veckan.

Nyhetsbyrån berättade om att Socialist Alternative, CWI:s anhängare i USA, har ökat sitt medlemstal med 30 procent sedan valet. Democratic Socialists of America (DSA), en slags ”vänstersocialdemokratisk” organisation, uppger att de fått 2 000 nya medlemmar på två veckor.
Socialist Alternatives framgångar bekräftades när Andy Moxley från Boston talade via Skype på möten med Rättvisepartiet Socialisterna förra veckan.

”600 personer har anmält att de vill bli medlemmar. Vi har haft möten med 400-500 i Boston. Partiet har fått medlemmar och startat verksamhet i nya städer. Vi har startat Socialist Students och fått ett fantastiskt gensvar”, berättade han.
Temat i Al Jazeeras artikel är hur Trumps politik och hotet från extremhögern fått tusentals, eller snarare tiotusentals, att organisera sig. Socialist Alternative har organiserat skolstrejker, protester på unversiteten, deltagit fullt ut i Women’s Marches och protesterna på flygplatserna mot inreseförbudet, plus en rad demonstrationer och möten mot beslutet om oljepipelines.

Intresset för socialism och viljan att organisera sig är störst bland unga. En opinionsmätning från Harvarduniversitetet från april ifjol visade att 51 procent mellan 18 och 29 år är emot kapitalismen och att 33 procent stödjer socialism.
Det bekräftades också i det stora stödet för den självutnämnde socialisten Bernie Sanders i Demokraternas primärval och att Kshama Sawant från Socialist Alternative återvaldes till Seattle kommunfullmäktige. De Grönas antikapitalistiska kandidat Jill Stein fick 1,5 miljoner röster i presidentvalet. Och mångfalt fler är nu aktiva i protesterna mot Trump.
En stor del av Al Jazeeras artikel är en intervju med Kshama Sawant, som betonar att Socialist Alternative går starkt framåt samtidigt som de samarbetar med andra i kampen mot Trump.

Socialist Alternative uppmanade Bernie Sanders att ställa upp som oberoende kandidat. ”Vi tror inte att Demokraterna kan vara ett politiskt verktyg för en progressiv agenda därför att det är ett etablissemangsparti med nära band till Wall Street”, förklarar Kshama Sawant. ■

8 mars och 1 maj mot Trump

I en artikel på vänsterhemsidan Counterpunch utvecklar Kshama Sawant synen på en socialistisk strategi mot Trump.
Hon inleder med att beskriva den sociala explosion som Trumps politik skapat, med flera veckors protestvåg runt om i USA.
Protesterna har lett till en del segrar, som domstolarnas beslut mot Trumps inreseförbud. Det är dock ännu oklart om Trump kommer att överklaga till högsta domstolen eller formulera om sitt dekret.
Kshama Sawant betonar i artikeln Trumpregeringens svaga stöd, samtidigt som kampen för att stoppa hans politik eller avsätta honom är en mycket svår uppgift.
En strategi mot Trump kan inte bara handla om att reagera på hans beslut. Det krävs också ett program för sjukvård för alla, höjda minimilöner, avgiftsfri utbildning, skatter på de rika för satsning på infrastruktur och miljö med mera.
Nu är frågan hur rörelsen ska gå vidare och trappa upp.

”Organisatörerna av Women’s Marches, med stöd av Angela Davis, har uppmanat till kvinnostrejk på den internationella kvinnodagen den 8 mars tillsammans med en global uppmaning från socialister och andra,” skriver Kshama Sawant, som uppmanar till uppslutning den 8 mars och går vidare med invandrar- och arbetarstrejker och massaktioner på 1 maj.
Kshama Sawant fortsätter: ”Detta är det mest kraftfulla verktyg vi har: när arbetare drar tillbaka sitt arbete, stänger företag från att fungera och skär av företagens vinster. En rädd miljardärsklass tryckte på mot Trump efter ’kaoset’ som protesterna mot hans muslimförbud skapade på landets flygplatser.
Detta är bara en antydan om arbetarklassens enorma potentiella makt att störa regeringens agenda.
Hundratusentals kvinnor (och män) som sjukanmäler sig, går ut kollektivt, tar ledigt, eller organiserar på sin arbetsplats för att lämna tidigt och gå med i massprotester (som i Polen i oktober förra året) skulle i sig vara en enorm utveckling, även om inga formella strejker äger rum.
Det skulle sända ett kraftfullt budskap till miljardärsklassen att ytterligare stöd till Trumps agenda skulle kunna leda till ännu större störningar och omvälvningar.
Arbetsplatsaktioner kan ta olika former. En landsomfattande generalstrejk, den mest kraftfulla, står inte omedelbart på dagordningen… Dessutom bör aktivister inte lämna arbetet om de inte har tillräckligt starkt stöd för att undvika att få sparken, utan i stället ansluta sig till protesterna omedelbart efter jobbet.

Vår styrka är i antal och organisering, vilket är anledningen till att arbetarrörelsen och vänstern snarast måste ta upp och bygga för ett brett deltagande.
Fackföreningsmedlemmar och vänsterledare i facken kan ta beslut inom sina fackföreningar, med början nu, för strejk den 8 mars och 1 maj.” ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!