Socialistisk guide till Stockholm Pride

2010-07-25 15:27:30
I veckan kommer Stockholm återigen att andas öppenhet och stolthet när Stockholm Pride går av stapeln. Det är inte den gräsrotsprotest som socialister med RFSL en gång tog initiativet till, men en hel veckas kulturpolitisk festival med sexualundervisning för både unga och gamla, etablissemangspolitiska debatter, queeraktivism och kommersialism blandat. Offensiv ger en socialistisk guidning till årets Stockholm Pride.

Årets tema på Stockholm Pride är Makt. Rättvisepartiet Socialisterna och HBT-socialisterna sticker ut med vår antikapitalism och socialistiska kamp, som vi också visar i ett rött och högljutt block i Prideparaden lördag den 31 juli.
Under Pride lyfts förtrycket av homo-, bisexuella och transpersoner, men också kvinnoförtryck och förtryck av funktionshindrade m fl grupper.

För socialister kan mötet ”intersektionella gränsdragningar” på fredag den 30 juli i Pride House, kl 16.00-17.30 vara intressant.
Det hålls av Stockholm Pride och är ”ett samtal om aktuella frågor kring intersektionalitet och om relationen mellan crip theory, queerteori och klassisk marxism”.
Antagligen högst akademiskt och utan klassanalys, men ger en chans att förklara att det är avgörande att våga utmana den kapitalistiska makten för att kunna vinna förbättringar idag.
Under Prideveckan kommer HBT-socialisterna att hålla i mötet ”Upp till hbt-kamp på skolor och arbetsplatser” på Pride House kl 15.00-15.45 (se annons, sidan 11) och tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna kommer vi att finnas ute på stan varje dag i en kampanj mot rasism och hatbrott.

En annan grupp som vill sprida Pride över stan är POW, ”en dansande, arg & rosafluffig aktivistgrupp”. Vid kulturhusets stora entré kan man komma och hämta ”Grafittas aktivistkitt” på måndag den 26 juli  kl 15.15-16.15 och onsdag den 28 juli kl 12.30-13.30.
På tisdag den 27 juli  kl 19.00-23.00 bjuder Homosexuella Socialister in till Vänstervänster! ”En fantastisk kväll med barmingel, artister, brandtal och blodröd kärlek”. Folkkulturcentrum, Artemisgatan 19, T-Ropsten.

Den absolut viktigaste bäringen Pride har är att människor kommer samman och diskuterar.
I ett heteronormativt samhälle (där alla förväntas vara heterosexuella) är det viktigt att se att man inte är ensam.
För de under 25 år kommer det också att att finnas en helt gratis och alkoholfri mötesplats på Pride Ung, varje dag på Lava i kulturhuset.
I Pride House (inträde 80 kr per dag) kommer den nedläggningshotade fritidsgården för hbt-ungdomar, Egalia, att hålla ett seminarium om behovet av hbtq-mötesplatser för unga och ett seminarium om ”Egaliamodellen”.
Andra möten i Pride House gällande ungdomar och skolan som Offensiv tipsar om:
Torsdag 29 juli kl 16.00-16.45: No tears for queers – ett år senare. Arr: RFSL Ungdom.
Samma dag kl 17.00-17.45: Vad vet lärarna? Arr: Sveriges förenade HBTQ-studenter.

Pride House är forumet för de flesta av diskussionerna och äger rum i Kulturhuset. Där erbjuds föreläsningar för homosexuella, asexuella, transsexuella, polysexuella m fl, eller för de som inte vet vad de har för sexualitet. Offensiv tipsar:
Måndag den 26 juli kl 12.00-12.45: Transpersoner – en stolt historia. Arr. KIM.
Samma dag kl 15.00-15.45: Vem har makt över sexualiteten? Ett samtal utifrån konkreta exempel om normer och lagar, religioner och ideologier, definitioners betydelser och begränsningar. Eller helt enkelt: sex är politik. Arr. RFSU Stockholm
Tisdag den 27 juli kl 17.00-17.45: Har du lust? För dig upp till 25 år som vill prata lite mer kring det här med sex och relationer. Arr: RFSL Stockholm och RFSL Ungdom
Torsdag 29 juli kl 12.00-13.30, Pride House – BDSM, fetischism och feminism. Arr. RFSU Stockholm BDSM-grupp.

I Pride House kommer det även att äga rum en massa kulturella och politiska föreläsningar som inte bara handlar om individuell utveckling av den egna sexualiteten.
En massa kan vara mindre intressant för socialister – som de som hålls av liberaler, kyrkan och karriärcoacher. Men det finns en hel del intressanta föreläsningar som socialister borde ingripa i, trots att arrangörerna saknar klassanalys.

Vad gäller erfarenheter i kamp mot rasism och nazism, kampen för asyl samt internationell kamp är Rättvisepartiet Socialisterna experter. Offensiv tipsar:
Måndag den 26 juli  kl 12.00-13.00: HBT på export? om hbt-kamp över nationsgränser. Arr: Feministiskt Initiativ.
Samma dag kl 13.45-14.45: Hbtq-personers möjlighet till asyl? Arr: Stockholm Pride och Röda Korset.
Torsdag den 29 juli kl 12.00-13.30: Hur bemöter vi Sverigedemokraterna? Arr: Feministiskt Initiativ.
Ett område där Rättvisepartiet Socialisterna har utvecklat vår politik de senaste åren är det familjepolitiska där mycket finns att diskutera. Offensiv tipsar:
Fredag den 30 juli kl 12.00-13.30: Queera familjepolitiska visioner. Arr: Feministiskt Initiativ.

Stockholm Pride utgörs även av Pride Park, där man kan mingla runt bland olika tält och matserveringar, lyssna på konserter eller festa på kvällen.
Tyvärr har Pride Park flyttat från Tantolunden på sköna söder till en helt ny plats utanför Sjöhistoriska Museet på Kungliga Djurgården, vilket inte riktigt är ”vår” hemmaplan.
Nytt för i år är också Pride ART i Pride Park.
En chans att sätta press på politikerna i frågan om hbt-flyktingar får vi dock när migrationsminister Tobias Billström befinner sig i Pride Park mellan kl 15.00 och 16.00 på torsdag den 29 juli och dagen efter mellan kl 12.00 och 12.45 kommer RFSL Ungdom att ”grilla” jämställdhetsministern Nyamko Sabuni i Pride House. Varje dag kommer även ”Dagens makthavare” att utfrågas i Pride House.
Vi ses på Pride!
Lina Westerlund
aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och HBT-socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!