Socialistiskt EU-motstånd behövs

2018-08-29 18:02:07

foto: Sören Andersson/Regeringen


I sin iver att odla förbindelserna med Socialdemokraterna har Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt  låtit deklarera att partiet tills vidare inte kommer att driva kravet på att Sverige ska lämna EU. ”Kampen mot högerextremismen är viktigare”, menade Sjöstedt i en Dagens Nyheter-intervju den 26 augusti. Men det går inte att bekämpa högerextremism och rasism utan att också ta kamp för att riva det Fort Europa som kapitalets EU har skapat.

EU, EMU och euron har alla sitt ursprung i de europeiska storbolagens strävan att skapa ett gemensamt block mot arbetarna på hemmaplan och rivaliserande imperialistiska makter som USA och Kina. EU är också ett imperialistiskt verktyg för nykolonial plundring av de fattiga länderna och mot världens flyktingar.

Sjöstedt hävdar helt felaktigt att vänstern inte kan lyfta kravet på EU-utträde eftersom det skulle ge luft under vingarna på SD-rasisterna som har sagt sig vilja ha en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap eller ej. Men om inte vänstern ger ett socialistiskt och internationalistiskt svar till EU och låter det inhemska EU-motståndet hämta styrka från kampen ute i  Europa ger det luft åt de högerpopulistiska nationalistiska utfall som SD-pamparna ibland gör för att sedan bedyra överheten att: ”Frågan om ett svenskt EU-medlemskap ligger inte på bordet vid en eventuell regeringsförhandling i höst” (SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i Dagens Industri den 5 juni). 

Den åtstramningspolitik och nyliberalism som EU har gjort till lag har haft förödande konsekvenser och satt demokratin ur spel. För att rädda europeiska storbanker och andra långivare sattes Grekland under EU:s tvångsförvaltning år 2009. Denna tvångsförvaltning upphörde officiellt i somras, men först efter att hela det grekiska samhället hade körts i sank. 

Den ekonomiska och sociala kris som den brutala EU-politiken orsakade Grekland kan bara jämföras med 1930-talets ekonomiska depression och sociala katastrof. 

Under senare år har EU:s högerpolitik trappats upp och udden har varit särskilt riktad mot flyktingar. Med hjälp av diktaturer i Afrika, Erdoğan i Turkiet, miliser och slavhandlare i Libyen med flera, har Fort Europas yttre utposter flyttats allt längre från Europas gränser. 

EU:s flyktingpolitik har gjort Medelhavet till ett dödens hav. I sommar har en av 16 flyktingar som korsat Medelhavet omkommit, jämfört med en av 49 ifjol. Ansvaret för de stigande dödstalen faller helt och hållet på EU-regeringarna som inte vill rädda liv utan hindra de som flyr från fattigdom och förtryck att nå Europa. 

Kapitalisterna och deras regeringar kan inte förena Europa. Det är anledningen till EU:s kris och EU-regeringarnas allt mer nationalistiska hållning.   

Rättvisepartiet Socialisterna säger: 

  • Skrota kapitalets EU och EMU.
  • Gemensam kamp mot EU-politiken och marknadens diktatur. För jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala. 
  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken. 
  • För ett demokratiskt och socialistiskt Europa. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!