Solidaritet med revolutionerna!

2011-02-09 13:46:56
Den 5 febuari samlades runt 800 personer på Sergels Torg i Stockholm för att demonstrera i solidaritet med folket och revolutionerna i Nordafrika.
Torget var dekorerat med egyptis­ka och tunisiska flaggor och banderoller. På en banderoll stod det ”Al-
la torg är Tahrir” och man syftade på Tahrirtorget eller Befrielsetorget i Egypten där demonstranter i över två veckor har hållit torget och kämpat för att störta Mubarak.
Det hölls tal från många olika håll. Bland annat femtonåriga Jasmine Nabouil, med rötter i Tunisien, talade.
– Systrar och bröder! Idag har vi samlats här för att visa vårt stöd till det egyptiska folket som just nu offrar liv och blod för att få frihet, för att få andas ut efter lidande i hela 30 år! Men vi har även samlats här idag för att tacka och stödja det tunisiska folket, som har varit modigt nog att starta detta.

Andreas Malm från Socialistiska Partiet talade bland annat om de västerländska politikerna med stor kritik:
– Våra makthavande politiker i väst – Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel – är bländade av ljuset från Egypten. Fast deras ögon är öppna kan de inte se. De har vant sig vid att betrakta folket under sig som ett stillastående dis, en passiv massa som finner sig i situationen, ett dött lager utan rörelse. De har för länge sedan glömt vilka krafter som vilar under dem!

Även Elin Gauffin, från Rättvisepartiet Socialisterna, talade om styrkan i folkets revolution:
– Även berg som är trettio år gam­la och uppbyggda av en säkerhetstjänst på 1,2 miljoner man och upp- backade av världens största supermakt kan sprängas i tusen bitar.
Hon talade också om folkets självorganisering:
– Demokratiska öppna kommitté­er sköter mat- och vattenförsörjning­en, de sköter sophanteringen, sjukvår- den, religionsfriheten, säkerheten och mediarapporteringen på torgen. Och det är just detta som får Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och Barack Obama att rysa allra mest. De säger att de är rädda för Muslimska Brödraskapet – men de är framförallt rädda för folkets systerskap!

Övriga talare var Jakop Dalunde från Grön Ungdom, Francisco Contreras från Latinamerikagrupperna, Hainaf Irandoost för Koalitionen för Förändring och Demokrati i Nordafrika och Mellanöstern, Hans Linde från Vänsterpartiet och Ramses och Khaled, två egyptier. Jamile Ismail inledde talen med att hälsa från Soli­daritetskommittén (Rula Shaeed och Manar Yanes var konferencierer).
Demonstrationen gick från Sergels torg vid 15-tiden för att tåga mot den egyptiska ambassaden och talkörer som ”Ropen skalla – diktaturen ska falla!” och ”Mubarak mördare – Carl Bildt hycklare!” ekade längs gatorna. Demonstrationen upplöstes senare utanför egyptiska ambassaden efter att talkörerna fortsatte där.
Hugo Witting, Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!