Solidaritetsstrejk

2017-10-04 21:42:26

foto: Natalia Medina
Solidaritet på Globala gymnasiet i Stockholm.

Två banderoller är uppsatta på de stora fönstrena. På den ena står det ”Amnesti nu!” och på den andra ”Globala stands with refugees”. På stengolvet ligger en filt och en matta, och runt om sitter folk i små grupper och pratar, läser och äter. Det är elever på Globala gymnasiet och aktiva i Studenter mot rasism som anordnar en sittstrejk i solidaritet med Ung i Sverige.

– Vi vill visa att vi inte tycker att det är rätt att utvisa folk till Afghanistan, säger Ella Ullsten bestämt.
– Vi är här för att visa att vi stödjer Ung i Sverige. Vi vill att utvisningarna stoppas, säger Maya Weedon.
– Och visa att de inte är ensamma, vi är också här, fortsätter Amal Jirde, som ler och knyter näven i luften.
Nya elever ansluter sig då och då till strejken. En del tar med sig lunchen eller läxorna för att kunna vara med så länge som möjligt. Solidariteten är stor bland eleverna – när de två timmarna har gått är det ingen som reser sig. Under de lite mer än två timmarna som strejken pågick deltog över hundra elever.

Nästa dag överlämnade några av eleverna banderollerna till de strejkande i Ung i Sverige på Norra Bantorget. ■
Natalia Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!