Liudmila Cruz är ändå nöjd med att ha kunnat rikta strålkastarljuset mot de orimliga hyreshöjningarna, som för hennes femma betyder 2 600 kronor i höjd hyra. Den enda lilla eftergift som Svenska Bostäder har erbju- dit henne efter Hyresnämnden, är att få sina persienner ersatta och två rum målade på samma sätt som de är idag innan hennes redan nya tapeter, fina golv och ommålade rum rivs ut. Inte ens det hade hon fått utan strid.
– Det kommer även mina gran-nar att kräva nu, säger Liudmila, som uppmanar alla hyresgäster att vara på sin vakt mot onödiga standardhöjningar när deras hyresfastigheter ska renoveras.
Offensiv var på plats när TV4 Stockholmsnyheterna i måndags träffade 76-åriga Liisa Rangborg och två av hennes grannar, Margareta Hübinette och Ted Ohlsson, lite längre upp på Åmmebergsgatan, som drabbas av samma sak i nästa etapp.
De tror att många snart tvingas följa de cirka 30 familjer som redan har flyttat därifrån.
Liisa Rangborg, som får hyran på sin trea höjd med 47 procent från dagens 5 005 kronor till 7 360 kronor, kämpar mot gråten.
– Det här är omänskligt, som en mardröm, och jag ligger sömnlös av oro på nätterna. Var finns Välfärdssverige idag? frågar hon sig och jämför med sin pension på 10 300 kro- nor.
När Liisa och hennes sambo flyttade in 1967 var hyran 350 kronor per månad.
– Jag har aldrig varit så lycklig som då, innan min man dog i en bilolycka, och jag älskade min lägenhet, säger hon.
Nu ser hon bara två alternativ. Antingen att flytta ifrån det område där hennes barn har växt upp och där hennes nära väninnor bor eller att hyra ut ett rum. Något som hon tvivlar på att hon skulle orka med. Även en tvåa i samma område skulle kosta en tusenlapp mer än den hyra hon har idag.
– Och det är inte bara jag. Jag vet flera pensionärer som är förtvivlade. Hur har dom samvete?, säger hon med adress till Svenska Bostäder.
Liksom Liisa anser även hennes granne under, trebarnspappan Ted Ohlsson, att de enda åtgärder som faktiskt behövs är ett stambyte och vanligt underhåll, något som inte kan motivera någon annan hyreshöjning än möjligen badrumsavtalets.
Även han funderar nu på att flytta.
– Kanske skulle jag ha råd att bo kvar, men man måste ju prioritera. Och jag tycker det är orimligt att betala så mycket för lägenheten, säger han.
Även fem hyresgäster på Bergengatan i Husby, som kräver varsamma renoveringar utan hyreshöjningar och orimliga evakueringstider på 6-9 månader, väntar på en dom i Hyresnämnden denna vecka. Nätverket Jär- vas Framtid, som stödjer dem och som även har kontaktats av hyresgästerna i Hagsätra, kräver verklig makt åt hyresgästerna och omedelbara åtgärder mot den skattediskriminering som innebär att hyresrätter betalar 2 000 kronor mer i månaden per 100 kvadratmeter än bostadsrätter och villor av samma storlek.
Miljonprogrammets renovering kommer annars att bli en guldgruva för banker och byggbolag, men en fruktansvärd fattigdomsfälla för de hyresgäster som riskerar att drivas från hus och hem.
Arne Johansson