Sopstrid mot lönedumpning

2010-02-10 17:50:09
Sopgubbarnas kamp i Stockholm mot försämrade löner och villkor gäller alla arbetare. Arbetsdomstolen ställde sig förra veckan på arbetsgivarnas sida.
Nu måste Transport och hela LO ta kamp mot lönesänkningar och osäkra jobb.

Arbetsdomstolens dom innebär fritt fram för krafti­ga lönesänkningar på flera tusen kronor per månad samt längre arbetsdagar. Totalt drabbas ett sjuttiotal av Stockholms sopgubbar, som får sina fasta jobb omvandlade till provanställningar, trots att många har jobbat i 10 eller 20 år!
– Det här är precis vad avtalsrörelsen och Jobb­upproret handlar om. Arbetsgivarna vill avskaffa fasta jobb och sänka lönerna.
Det säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rätt- visepartiet Socialisterna i Haninge och aktiv i det nystartade Jobbupproret. Det är en facklig gräsrotskampanj som kräver fasta jobb.

I Sverige idag är 60 000 anställda av bemanningsföretag och 600 000 har tillfälliga jobb. Andelen tillfälliga jobb är bland de högsta i Europa.
Även om Transports av­tal, för bland andra sopgubbarna, inte går ut förr- än nästa år understryker AD:s dom att fackföre­ningsrörelsen nu måste svara. Sopgubbarna själva har redan börjat kampen.

– Nu är vi beredda att slå tillbaka. Detta drabbar hamnarbetare, gruvarbetare och alla arbetare. Vi måste slå tillbaka tillsammans, kommenterade en av sopgubbarna samma dag som AD:s dom kom.
Det som nu behövs är att Transport och LO mobiliserar till stöd för sopgubbarna, och som en förberedelse för avtalsrörelsen. En stor demonstration på dagtid skulle vara en styrkeuppvisning och varning till arbetsgivarna i både privat och offentlig sektor. De politiker som står bakom upphandlingssystemet, där företagen tävlar om att skära ner lönerna, skulle också skakas om.
Facken måste samtidigt förbereda för strejk i avtalsrörelsen, för att kunna besvara arbetsgivarnas provokationer.
  • Allt stöd till sopgubbar­na. Deras kamp gäller alla arbetare.
  • För en facklig massmobilisering till stöd för sopgubbarna och för fasta jobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!